Anlık Bildirim

Araştırmacılar daha büyük araçların sağlığa daha zararlı olduğunu ispatladı!

Yakın zamanda ABD'de yapılan bir araştırmada daha büyük motora sahip araçların insan sağlığına daha zararlı olduğu ortaya konuldu. Araştırma araçları türlerine göre zararını inceleyen ilk çalışma.

Daha büyük araçlar daha zararlı

Muhtemelen çok uzak olmayan bir gelecekte elektrikli arabalar toplumun tümü tarafından erişilebilecek bir pozisyonda olacak. Bu öncelikle iklim krizini ve sağlığımız derinden etkileyen fosil yakıt tüketimi karşısında bir zafer kazanma olacaktır. Ki otomotiv firmalarının görünen motivasyonlarını da bu oluşturuyor. Ancak sırf otomobiller değil kamyonlar ve otobüsler de fazlasıyla fosil yakıt tüketiyor ki bu zaten basit bir mantıksal formül: Daha büyük motor ve daha fazla yakıt tüketimi. 

Chapel Hill'deki Kuzey Carolina Üniversitesi ve Halk Sağlığı Okulu'ndan bir grup araştırmacı kamyonlar gibi büyük sağlık sorunlarına sebep olan araçların etki düzeyleri ölçmeye giriştiler. Araştırmacılardan Profesör Sarav Arunachalam'ın dediği üzere bu çalışma, araçlardan kaynaklanan çevresel kirlilği ve sağlık risklerini, araçların türüne göre ayıran ilk çalışma. İlk önce ekip araç gruplarını farklı sınıflara ayırdı: Yolcu arabaları, hafif hizmet kamyonetleri ve SUV, orta boy hizmet kamyonları, büyük hizmet kamyonları, otobüsler. Ardından her bir eyalet ve bölgede her bir ulaşım türünden kaynaklanan erken ölümlerin sayısını elde etmek için yalnızca araç sayısı yerine, emisyonların büyüklükleri açısından karşılaştırdılar. 

Çalışmanın sonuçları araştırmacılara göre hiç de sürpriz olmadı; incelenen alanlarda hava kirliliğinden dolayı erken ölümlerden en çok sorumlu olanlar hafif hizmet kamyonetleri ve SUV'lar. Dünyada otobüs ve çekici sayılarından çok daha fazla sayıda hafif ticari kamyon ve SUV var. Bu nedenle toplu olarak hava kirliliğine ve dolayısıyla ölüme daha çok sebep oluyorlar. Ancak bu tüm coğrafyalarda geçerli değil. Örneğin New York'da otobüsler en çok emisyon salınımına sahipler. 

Burada önemli olan kişisel araçların yanında ticari ve toplu taşıma araçlarındaki elektrikli araç üretimi yaygınlaştırmaktır. Elbette burada ilk olarak politikacılara sonra sektördeki markalara iş düşüyor. Bazı prototiplerin üretilmesi ve kullanılmasıgerçekleştirilse de burası henüz çok ham bir alan hala. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim