İnsanlık tarihinden bu yana birçok hayvan evcilleştirilmiş ve evrim süreciyle süregelen gelişen medeniyetle paralel olarak vahşi yaşamdan birçok hayvan evcilleşerek bugünkü evcil hayvan konumuna gelmiş olarak bulunuyor.
Şimdi ise Avustralyalı araştırmacılar ilk defa bir hayvanın başka bir hayvanı evcilleştirdiğine dair araştırmalarda bulundu.
Beyaz Diş, Vahşetin Çağrısı ve İlk Prensipler
İnsanoğlunun günümüzden yaklaşık olarak 15.000 sene önce kurtları evcilleştirmeye başladığı ve bu durumdan yaklaşık 1.000 yıl sonra ise keçileri, domuzları, sığırları, koyunları ve daha birçok hayvanı çeşitli sebeplerle evcilleştirdiği düşünülüyor. Ayrıca insanoğlunun yaptığı yapay seçilim tarımda kullanılan bitkilere o kadar yansımış durumda bulunuyor ki şu anda günümüzde tarımda kullanılan bitkilerin hemen hepsinin geçmişteki vahşi atalarına göre daha büyük, lezzetli, besin içeriği yüksek ve üretilmesi kolay olarak bulunduğu belirtiliyor.
Böceklerin diğer türleri evcilleştirdiğine dair araştırmalar bulunmasına karşın bu durumun daha önceden omurgalı hayvanlarda görülmediği açıklanmakla birlikte araştırmacılar ‘’longfin damselfish’’ adlı damsel balıklarının ‘’mysid shrimp’’ adı verilen karideslerini evcilleştirdiğini keşfetti.
Damsel balıkları algleri besin olarak kullanırken karideslerin feçeslerinin ( dışkı ) bahsi geçen yapılar için gübre niteliği taşıdığı belirtiliyor. Balıklar karideslere güvenli sığınak ortamı sağlamakla birlikte karidesleri potansiyel avcılara karşı da koruyor.
Öne sürülen düşünceler ve gözlemler yapılan laboratuvar testlerinde de doğrulandı zira karideslerin damsel balıklarının kokusundan etkilendikleri ( kokuya doğru çekildikleri ) ve avcıların kokusundan kaçındıkları tespit edilmekle birlikte diğer balıklara karşı ve alg kültürlerine karşı herhangi bir ilişki göstermedikleri belirlendi yani diğer bir değişle söz edilen karidesler damsel balıklarına ilginç bir biçimde ilgi duyuyor.
Aynı zamanda balıkların karidesleri koruyup korumadığını incelemek isteyen araştırma ekibi karidesleri balıkların bulunduğu alg tarlalarının içerisine ve dışarısına koydu ve yapılan çalışmalar neticesinde uzakta kalan karideslerin avcı saldırısına uğradığı ancak damsel balıklarının yakınında bulunan karideslerin avcılarının yine damsel balıkları tarafından kovulduğu tespit edildi.
Son olarak araştırma ekibi karideslerin balıklara olan faydasını inceledi ve yapılan çalışmalarda karides bulunan alg çiftliklerinde ikamet eden damsel balıklarının, karides bulunmayan alg çiftliklerinde bulunan damsel balıklarına oranla çok daha sağlıklı olduğu tespit edildi.
Yeni araştırma Nature Communications adlı dergide yayımlandı.
(Herbert Spencer, 1820-1903; Sosyal Darwinizm'in ilk ve en önemli temsilcilerinden )
Yazıma son verirken okuyucularıma evrimsel süreci, medeniyetin gelişimini ve sosyal Darwinizmi daha yakından anlamanızı sağlayacak 4 kitap önermek isterim.
1-2 ) John Griffith Chaney veya mahlasıyla Jack London olarak bilinen yazarın Beyaz Diş ve Vahşetin Çağrısı kitapları.
3 ) Sosyal Darwinizmin kurucusu olan Herbert Spencer’a ait İlk Prensipler adlı 2 ciltlik seri. ( Türkçe bulamazsanız ‘’First Principles’’ adı altında muhtelif sitelerde bulabilirsiniz.
4 ) Carl Sagan’ın Kozmoz adlı kitabı.
Kaynakça https://www.nature.com/articles/s41467-020-19958-5 http://www.reflexions.uliege.be/cms/c_379881/en/the-farmer-fish https://news.griffith.edu.au/2020/12/08/can-a-coral-reef-fish-help-unravel-how-humans-domesticated-animals/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.
Vay bee, bu cihaz xiaomi çıktı ben de diyordum kim üretmiş..
hocam 4x daha iyi direk hs attirir
Über
Evet ama 6x scop daha iyi gider buna daha uzaktaki hedefler için. Gerektiğinde 3x'e de çekebilirsin falan :D
Muskun alev tabancası vs bu
Yakında su atan F18 falanda yaparlar :)
Hazneye kezzaplı su doldurup nişan almak yapmayın böyle şeyler yahu...
Xiaomi kendini çok geliştirdi artık her alanda kaliteli işler yapıyorlar.