Anlık Bildirim

Denizlerin altı dev elektrik depolama tesislerine dönüşebilir

Enerji depolama özellikle yenilenebilir enerjinin etkisiyle çözülmesi gereken önemli sorunlardan biri haline geldi. Buna çözüm üreten girişimlerden Ocean Grazer sıradışı bir yöntem olabilir.

Ces 2022 İnovasyon ödülünü kazanan Ocean Grazer girişimi fazla elektrik olduğunda atıl durumda kalan deniz üstü rüzgar türbinleri için uygulanabilir elektrik depolama teknolojisi geliştiriyor.

Deniz tabanına elektrik depolama sistemi Tam Boyutta Gör

Temelleri 2014 yılında Hollanda Groningen üniversitesinde başlayan hikaye 2020 ve 2021 yıllarında önce su dolu maden sahasında sonra bir deniz limanında yapılan testlerle performansını kanıtlayınca ciddi anlamda ilgi çekmeyi başardı.

Deniz tabanına elektrik depolama sistemi Tam Boyutta Gör

Günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı arttıkça düğmeye basarak elektrik üretimini arttırdığımız kömür santrallerinden; rüzgar eserse, güneş çıkarsa modeline geçiş yaptığımız için ya çok fazla kapasite kurulmakta ya da makul ücretli ve sürdürülebilir enerji depolamaya geçiş yapmamız gerekmekte.

Avrupa’da serbest elektrik piyasası nedeniyle çok rüzgârlı günlerde şebekenin ihtiyacından fazla rüzgar enerjisi üretilebiliyor. Firmalar, aldıkları devlet desteği sayesinde bazı durumlarda üstüne para bile ödeyebiliyor. Tabi bu durum çok tercih edilen bir senaryo değil.

Bu nedenle deniz rüzgar türbini tarlalarına yatırım yapan şirketler için oldukça yararlı gözüken bir teknoloji olan Ocean Battery, bilindik materyal ve hali hazırda ispatlanmış teknolojileri farklı bir mühendislikle tekrar bir araya getiriyor.

Deniz tabanına elektrik depolama sistemi Tam Boyutta Gör
Deniz tabanı için üretilen prototip. Gerçeğinin 70 x 70 metre olması bekleniyor.

Firmanın çözümü aslında deniz tabanında bulunan su basıncını pompalı hidroelektrik santral gibi kullanmak olmuş. Enerji deniz tabanının altında sert materyalden yapılan düşük basınçlı bir tatlı su depomuz ile deniz tabanına serilen balon benzeri esnek bir rezarvuar arasında gidip gelmesi ile depolanıyor ve tekrar üretiliyor.

Elektrik fazlası olduğu durumda sert kısımdaki düşük basınç altındaki su yukarı deniz tabanının muazzam basıncına maruz kalan esnek yere basılıyor. Elektriğe ihtiyaç olduğunda vana açılarak tekrar suyun aşağı düşük basınçlı kısma doğru hızla akması esnasında su türbini dönüyor ve elektrik enerjisi elde ediliyor.

Bir kimyasal batarya gibi zamanla kapasite azalması olmayan, yarı fiyatına mal olan sistem, %70-85 arası elektrik depolama ve deşarj etme verimine ulaşmayı planlıyor.

Her şey yolunda giderse ve yatırımcılar ilgi gösterip teknolojiyi ticari olarak kullanmak isterse 2023 yılında pilot projenin hayata geçebileceği düşünülmekte. Her bir modülümün 10 MWh olduğu depolama birimine konacak türbin ve pompaya göre şarj deşarj süreleri 30 dk ile 4 saat arasında değiştirilebiliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
12091 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Enerji, güneş enerjisi ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim