Anlık Bildirim

Bitcoin mucidinin gerçek kimliği ortaya çıktı

"Sanal para" olarak anılan Bitcoin takip edilemediği için kara para aklamadan terör örgütlerine yardıma kadar bir çok kirli işte kullanılabiliyor. Peki sanal para Bitcoin'in gerçek mucidi kim?
Bitcoin mucidinin gerçek kimliği ortaya çıktı
 
Bilmeyenler için Bitcoin bankalar ve resmi kurumlar tarafından denetlenemeyen elektronik bir para birimi. Bir ağa katılan makinelerin "Mining" işlemi yapmasıyla ortaya çıkan Bitcoinler sınırlı sayıda olduğu ve ortaya çıkarılması gittikçe zorlaştığı için giderek değerleniyor. Toplamda 21 milyon Bitcoin'e ulaşıldığında Mining işleminin bitmesi öngörülürken bugün 14 milyon seviyesinde Bitcoin piyasadaki yerini almış. Denetimsiz olarak transfer edilebilmesi ise bir çok avantajın yanında kara para aklama, suikast zanlılarına para ödeme, terör örgütlerine yardımdan tutunda silah ve uyuşturucu satışına kadar bir çok yasa dışı yerde kullanılmasının önünü açıyor. Peki bu sanal para biriminin mucidi kim?

Bitcoin'in yaratıcısı uzun süredir Satoshi Nakamoto nickiyle biliniyor. Kısa bir süre önce Wired'da yer alan bir haber ise bu kişinin Avusturalya vatandaşı olan  44 yaşındaki Craig Steven Wright olduğunu iddia etti. Bu iddialara Gizmodo gibi diğer sitelerden de farklı belgelerle destek gelince Bitcoin'in gerçek mucidinin maskesi düşmüş oldu.
Wright'ın bulunmasına sebep olan veriler Bitcoin'in piyasaya çıkışından da öncesine dayanıyor. İnternet siteleri kaynakların anonim kişilerden gönderildiğini belirterek yayınlamış durumda. Kaynakların bir kısmını Craig Steven Wright'ın 2008 yılında yazdığı ancak bugün silinmiş vaziyette olan blog yazıları oluşturuyor. Yazılarda Bitcoin'in nasıl geliştirildiği, sonrasında Wright'ın Satoshi Nakamoto nickini alması gibi detaylara da yer verilmiş.
Gizmodo'nun açıkladığı e-postalarda ise Craig Steven Wright'ın David Kleiman adındaki arkadaşı ile arasında geçen konuşmalar gün yüzüne çıkarılmış. Konuşmalarda ikilinin Bitcoin üzerine beraber çalıştığı ve ilk dönemlerde bu para biriminden "elektronik para" olarak bahsettikleri görülüyor. E-postalarda Bitcash ve Bitcoin gibi olası isimler için de fikir alışverişi yapılmış.
2013 yılında David Kleiman'ın vefat etmesinin ardından ise Tulip Trust adındaki fonu arkadaşı Craig Steven Wright'ın üzerine geçmiş. Fonun kasasında bulunan yaklaşık 1.1 milyon Bitcoin (Yaklaşık 220 milyon dolar) ise blockchain'de (Bitcoin cüzdanı) görülebilen ve ancak kurucusunun sahip olduğu düşünülen miktar ile aynı. 

Bu belgelerin anonim kaynaklaradan gelmesi ise kafalarda soru işareti oluşturmuş. Gizmodo Wright'ın eski eşine ulaşarak bu belgeleri doğrulamak için bazı sorular sormuş. Eski eşi ise Wright'ın hem David Kleiman ile olan arkadaşlığını hem de Bitcoin üzerindeki çalışmalarını doğrulamış. 
Bitcoin mucidinin gerçek kimliği ortaya çıktı
 
Avusturalya Polisi ise kimliğinin açığa çıkmasının ardından Craig Steven Wright'ın evine baskın düzenlemiş ancak Wright'ı ve eşini evinde bulamamış. Bunun yerine terk edilmiş bir evle karşılaşan polisler durumu komşulara sorduğunda ise Wright'ın yaklaşık bir yıldır o evde yaşadığını ve 22 Aralığa kadar kira sözleşmesi olduğunu öğrenmişler. Yine komşuları tarafından verilen bilgi Wright'ın eşiyle birlikte İngiltere'ye yerleşmek için plan yaptığı yönündeydi.

Tüm bu olayların zekice hazırlanmış bir komplo olma ihtimali de bulunuyor. Bitcoin'in asıl kurucusu kimliğinin açığa çıkmaması için bir kurbanla anlaşmış ve tüm detaylarda onu göstererek bu işten sıyrılmış olabilir. Ancak Wright'ın eski eşinin söyledikleri, arkadaşının fonu sayesinde üzerine geçen 1.1 milyon bitcoin gibi detaylar bu ihtimali ortadan kaldırıyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7324 kez okundu.
28 kişi, toplam 29 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
bitcoin kurucusu kim, bitcoin mucidi ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim