Anlık Bildirim

Dijital Türk Lirası ile ödeme testleri başlıyor

T.C. Merkez Bankası tarafından geliştirilen ve değeri 1 Türk Lirası ile eşit olan Dijital Türk Lirası'nın ödemelerde kullanım testleri 2023'te başlayacak.           
Dijital Türk Lirası ile ödeme testleri başlıyor Tam Boyutta Gör
Bu sabah Resmi Gazete’de yayımlanan bildiri ile 2023 Yılı Yıllık Programının Onaylandığı duyuruldu. 2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre 2023’te Dijital Türk Lirası ödemeleri test edilecek.

T.C. Merkez Bankası’nın (TCMB) piyasaya süreceği Dijital Türk Lirası’nın ikinci faz pilot çalışması tamamlandı. 2023’te Dijital TL'nin ödemeler için kullanım testleri yapılacak.

FAST'a entegre edilecek

2023'te ayrıca Dijital Türk lirası sistemlerinin dijital kimlik ve FAST sistemlerine entegrasyon çalışmaları tamamlanacak. Toptan dijital para çalışmaları kapsamında bankalar ile araştırma, geliştirme ve test çalışmaları yapılacak.

Dijital Türk Lirası ile ödeme testleri başlıyor Tam Boyutta Gör

Dijital TL'nin güvenliği nasıl sağlanacak?

Dijital Türk Lirası’nın güvenliği ve veri analitiği çalışmaları HAVELSAN tarafından yürütülüyor. Veriler HAVELSAN sunucuları üzerinde yer alacak. Saldırı tespiti, olay izleme ve analiz, zafiyet denetimi, güvenlik analizi, sızıntı algılama, sızma testi çalışmaları yine HAVELSAN bünyesinde gerçekleştiriliyor.

Dijital Türk Lirası nedir?

Dijital Türk Lirası, değeri 1 TL’ye sabitlenmiş bir kripto para birimi olacak. TCMB tarafından geliştirdiği için CBDC (Central Bank Digital Currency) türünde bir para olacak. Pek çok ülkede CBDC çalışmaları yürütüyor. CBDC'ler içerisinde en yaygın kullanılan örnek, Çin’in geliştirdiği Dijital Yuan oldu. Çinliler pek çok işlemde Dijital Yuan’ı kullanabiliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6156 kez okundu.
52 kişi, toplam 54 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
merkez bankası, dijital türk lirası ve
2 etiket daha Teknoloji Haberleri Yaşam
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim