Anlık Bildirim

25 milyon TB veri minicik bir elmas katmana yüklendi

Kuantum bilgisayarlarda depolama çözümü amacıyla geliştirilen Kenzan Elması, 5 santimetrelik ölçülerdeki bir alana yaklaşık 25 milyon TB veri sığdırabiliyor.    

Kuantum bilgisayar Tam Boyutta Gör

Bilgisayar dünyasında yavaş da olsa üreticiler yenilikler geliştirerek kullanıcılara daha verimli bir ortam sunmak için çalışıyor. Bununla birlikte kuantum fiziği çok daha hızlı ilerliyor ve şaşırtıcı sonuçlar elde ediliyor. 

Avuç içi boyutlara 25 milyon TB veri

Japon araştırmacılar 5cm çapındaki bir elmas plakaya tam 25 exabyte ya da 25 milyon TB veri sığdırmayı başardı. Bu rakam Steam kütüphanesinin tam 6250 kez komple kaydedilmesine eşit. 

Elbette bilgisayarımıza takarak kullanabileceğimiz bir depolama biriminden bahsetmiyoruz. Araştırmacılar birler ve sıfırları aynı anda verebilen bir kubiti yerleştirebilmek için elmaslardaki kusurlardan faydalanıyor. 

Bu kusurlar karbon atomunun yerini almış iki yan yana nitrojen atomu barındırıyor ve bir elektronun belirli dönüş hareketini okuma imkânı veriyor. Bu da kuantum bilgisayarlar için hayati önem taşıyor. 

Araştırmacılar bu nitrojen yapısını depolama olarak kullanabilmek için süreklilik arz eden bir tedarik çözümü geliştirmiş. Bu sayede 55mm ölçüsünde elmas plakalar elde edilmiş. Bugüne kadar ticari olarak kullanılabilen elmas ölçüsü 4mm kare idi. Bunlara Kenzan Elması adı verilmiş. Araştırmacılar Kenzan Elması’nın en erken 2023 yılında kuantum bilgisayarlarda kullanılabileceğini belirtiyor. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
23327 kez okundu.
14 kişi, toplam 21 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
kuantum bilgisayar, Teknoloji Haberleri ve Donanım Bileşenleri
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim