Anlık Bildirim

F-35’lerin eleştirildiği Norveç medyasında Türk SİHA’ları vurgusu

F-35 projesini eleştiren Norveç basını, Türk SİHA'larına vurgu yaptı. Bayraktar TB-2'lerin konu edildiği haberde bir F-35 fiyatına 22 adet Türk SİHA'sı satın alınabileceği belirtildi.

F-35’lerin eleştirildiği Norveç medyasında Türk SİHA’ları vurgusu Tam Boyutta Gör
Günümüzün en pahalı ve en çok eleştirilen savunma sanayi projelerinden olan F-35 Müşterek Taaruz Uçağı, hava aracının ana vatanında olduğu kadar dünyanın geri kalan birçok ülkesinde de ciddi bir şekilde eleştiriliyor. Her geçen artan maliyeti ile yazılım ve donanım kanadındaki yüzlerce sorunla boğuşan proje, üst düzey yöneticiler tarafından sıklıkla hedef tahtasına oturtulmuş durumda.

İngiltere’nin ilk etapta sipariş ettiği F-35 sayısını138’den 48’e düşürmesi ise son dönemde oldukça konuşulan konuların başında geliyor. Birçok mecrada “astarı yüzünden pahalıya geldiği” ifade edilen uçak hakkında bir eleştiri de Norveç basınından geldi.

F-35’lerin eleştirildiği Norveç medyasında Türk SİHA’ları vurgusu

Norveç'in ekonomi gazetesi Dagens Næringsliv'de yayınlanan ve 'Norveç'in kaç adet F-35'e ihtiyacı var?' başlıklı analizde ünlü dış politika uzmanı Asle Toje, ülkesinin F-35’le olan imtihanını kaleme aldı.

İlk etapta ucuz bir 5. Nesil savaş uçağı olacağı ön görülen ve NATO’nun savaş uçağı anlamında yükünü çekerek F-16’ların yerini alacağı düşünülen F-35’lerin, ne olduysa dünyanın en pahalı silah platformları halini aldığını söyleyen Toje, ülkesinin de 52 adet uçak siparişi verdiğini yazdı.

Ülkesinin en büyük askeri yatırımı olan ve tek bir F-35’i uçurmanın saatlik maliyetinin 360 bin kron (yaklaşık 360 bin lira) olduğunu hatırlatan yazar, bunun Norveç Silahlı Kuvvetleri’nin maliyet hesaplarının çok üstünde olduğunu belirtti.

Bir F-35 parasına 22 Türk SİHA'sı

Uçağın artan maliyeti ve 5. nesil özellikleriyle birlikte sahip olduğu üstünlüklerin paradoksal bir şekilde S/İHA’ların çok hızlı bir şekilde geliştirilip üretilmesine yol açtığını söyleyen Toje, Türk yapımı Bayraktar TB-2 SİHA’lara vurgu yaptı.

F-35’lerin eleştirildiği Norveç medyasında Türk SİHA’ları vurgusu

Türk SİHA’larının Dağlık Karabağ sorunu sırasında Ermenistan’a ait savunma sistemlerini darmadağın ettiğini hatırlatan yazar, bunların her birinin 5 milyon krona mal olduğunu ifade etti.

Tek bir F-35 fiyatıyla 22 adet TB-2 SİHA alınabileceğini söyleyen gazeteci, The Sunday Times’ta yayınlanan bir makaleden de alıntı yaptı. Makaleye göre F-35 yavaş işleyen ve uzun soluklu bir program. Toje’ye göre ise bu, “henüz satın almadığınız bir şeyin eskime, bunlara çok daha az ihtiyaç duyma ya da tehditlerin değişmesi” anlamına geliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
17623 kez okundu.
81 kişi, toplam 88 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
f-35, bayraktar tb-2 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim