Anlık Bildirim

Fosil yakıt şirketleri hükümetlere 17 milyar dolarlık dava açtı

Rochopper ve Ascent Resources’in de içinde yer aldığı birçok fosil yakıt şirketi, hükümetlere iklim değişikliğine karşı önlem aldıkları gerekçesiyle 17 milyar dolarlık dava açtı.

İklim değişikliklerinin en büyük sebeplerinden biri olarak gösterilen fosil yakıt şirketleri akıl almaz bir hamlede bulundu. İngiliz şirketler Rockhopper ve Ascent Resources’in de içinde bulunduğu beş şirket, dünya hükümetlerine çevre ve iklim sorunlarına karşı önlem aldıkları gerekçesiyle 13 milyar sterlinlik (17 milyar dolar) dava açtı.

Fosil yakıt şirketleri hükümetlere 17 milyar dolarlık dava açtı Tam Boyutta Gör

Rockopper, petrol sondajı yasağı sebebiyle İtalya’ya 235 milyon, Ascent Resources Slovenya’ya 85.5 milyon, RWE ve Uniper de Hollanda hükümetine kömürü bırakma kararından dolayı 1.2 milyon ve 725 milyon sterlinlik dava açtı. TC Energy isimli şirket ise ABD’nin bir projelerini iptal etmesi sebebiyle ülkeye 11 milyar sterlinlik bir dava açtı.

İklim kampanyacılarından biri olan Global Justice Now da bu davayla ilgili açıklamalarda bulunarak şirketleri eleştirdi. Organizasyonun açıklamalarına göre sadece beş şirketin talep ettiği 13 milyar sterlin, zengin ülkelerin dünya çapında iklim değişikliğine karşı önlemlerde kullandığı yıllık fonun neredeyse tamamına eşdeğer.

Fosil yakıt şirketleri hükümetlere 17 milyar dolarlık dava açtı Tam Boyutta Gör

“Ödeme yapmak yerine, ödeme istiyorlar”

Global Justice Now’daki yetkililerden biri olan Jean Baylock davalarla ilgili şunları söyledi: “Fosil yakıt şirketleri sebep oldukları iklim değişikliği için ödeme yapmalılar, ama bunun yerine ödeme talep ediyorlar. Ayrıca, hükümetlere dava açarak iklim değişikleri ile mücadelenin maliyetini daha da artırıyorlar.”

Davayı açan şirketler ise yaptıkları açıklamalarda devletlerin onları yarı yolda bıraktığını, kural değişikliklerinin onlara büyük zarar verdiğini belirtti. Alman şirket RWE de iklim değişiklikleri ile mücadeleyi kesinlikle desteklediklerini, kendilerinin karbon emisyonunu minimuma indirme hedefi olan bir şirket olduğunu belirtti.

Fosil yakıt şirketleri hükümetlere 17 milyar dolarlık dava açtı

Global Justice Now’dan protestocular, davaları eleştirmek için önümüzdeki günlerde şirketlerin ve avukatların ofislerinin önünde toplanıp seslerini duyurmaya çalışacaklar.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim