Anlık Bildirim

Türkiye'nin ilk cep uydusu Grizu-263A, uzay boşluğunun sesini dünyaya iletti

Grizu-263 Uzay Takımı tarafından geliştirilen Grizu-263A cep uydusu, uzay boşluğunun sesini dünyaya iletmeye başladı. Ayrıca uzay hakkında pek çok veriyi dünyaya ulaştıracak.

Grizu-263A, uzay boşluğunun sesini dünyaya iletti Tam Boyutta Gör

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan Grizu-263 Uzay Takımı tarafından geliştirilen ve dün uzaya gönderilen Grizu-263A cep uydusu göreve başladı. Uzay boşluğunun sesini dünyaya iletti.

SpaceX Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılan Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A, yaklaşık 1 saat içinde yörüngesine yerleşti. Yaklaşık 525 km alçak dünya yörüngesinde 1 sene boyunca aktif olarak görev Yörüngesindeki hareketini 4 yıl 8 ay boyunca sürdürecek.

Grizu-263A’dan dünyaya iletilen sesler sayısal formata dönüştürülerek anlamlı veriler elde edilmeye çalışılıyor. Ayrıca güç bilgileri, yörüngedeki hareket analizi için atalet verileri, UTC zaman bilgileri ve uydu iç sıcaklık bilgileri de alınacak.

 "Ses, uydumuzun ilk dinlendiği ana ait"

Grizu-263A Uzay Takımı üyesi Kerim Uslu şunları söyledi:

"Uydumuzun göndereceği veriler arasında uydumuzun o yörüngedeki kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı verileri gelecek. Aynı zamanda uydumuzun çalışma durumlarını ve güç tüketimini gösteren verilerimiz olacak. Temel olarak veri paketimizin içeriği, uydunun temel çalışma durumları, alt sistemler arasında haberleşmenin nasıl olduğu, herhangi bir problemin olup olmadığını anlayabileceğimiz veriler gelecek. Deneysel bir uydu. Öncelikle amacımız haberleşmeyi sağlayabilmek. Şu anda onu sağlamış görünüyoruz. Sağlıklı bir şekilde dün telemetri verilerimizi aldık. Bundan sonraki süreçte aldığımız verileri incelemeye devam edeceğiz. Şu an için haberleşme kısmı sağlıklı çalıştığı durumda üzerine farklı yararlı yükler eklenerek farklı misyonlar gerçekleştirilebilir."

Grizu-263A, uzay boşluğunun sesini dünyaya iletti Tam Boyutta Gör

Takım üyesi Osman Turgut, izleme istasyonunda elektromanyetik spektrumdan gelen görüntüyü anlamlı veriye dönüştürmeye çalıştıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Uydumuzun nerede olduğu ve hangi yörüngeyi takip ettiğini bilmemiz gerekiyor. Bir başka uygulama aracıyla da uydumuzun nerede hareket ettiğini takip ediyoruz. Bu bilgiler ışığında uydumuzu 7/24 gözlemliyoruz. Daha sonra uydumuz bir veri gönderdiğinde yüzey üzerinde küçük kırmızı noktalar olarak bu veriyi alıyoruz. Belli periyotlarla bu veriyi gönderiyor. Gelen periyotları dinleyip anlamlandırıp paylaşım yapıyoruz."

Uydunun uzaydaki sesini dinleten Turgut, "Uzay boşluğunda kendi uydumuzu bulup çok küçük anlamlı bir ses verisi elde ediyoruz. Sonra bu anlamlı ses verisini anlamlı veriye dönüştürerek tüm dünyayla paylaşıyoruz. Bu ses uydumuzun ilk dinlendiği ana ait bir ses, dün gece uydumuz fırlatıldıktan hemen sonra elde edildi." dedi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim