Anlık Bildirim

Güneş enerjisinden alınan verim hologramlar kullanılarak arttırılabiliyor

Arizona Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada güneş enerjisinden elde edilen verim arttırılmaya çalışılıyor. Yapılan çalışmada şimdiden sonuçlar alınmaya başlandı.

Güneş enerjisi verimi için hologramlar Tam Boyutta Gör

Arizona Üniversitesi'ndeki araştırmacılar kullanılmayan güneş enerjisini de yakalayabilen bir güneş paneli geliştirdiler. Journal of Photonics for Energy (JPE) dergisinde yayınlanan çalışmada, güneş paneline kolayca yerleştirilebilen hologramlarla ile bunun mümkün olduğundan bahsediliyor. Hologramlar sayesinde güneş ışığının renkleri ayrılarak güneş paneli içindeki güneş hücrelerine yönlendiriliyor. Bu yöntemle birlikte bir yıl boyunca güneş paneli tarafından dönüştürülen enerji %5 oranında artırılabilir. Bu da bir eve, bir şehre veya bir ülkeye enerji sağlamak için gereken güneş panellerinin hem maliyetini hem de sayısını azaltacaktır. 

Bu araştırma artan enerji taleplerini sürdürülebilir bir şekilde karşılamak için elektrik üretimini dönüştürmenin zorluğunu ele almak için ABD Ulusal Bilim Vakfı ve ABD Enerji Bakanlığı tarafından fonlanan QESST Mühendislik Araştırma Merkezi tarafından desteklendi.

Güneş enerjisi verimi için hologramlar

Doktora öğrencisi Jianbo Zhao ve Benjamin Chrysler'ın , Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği ve ayrıca Optik Bilimleri profesörü Raymond K. Kostuk'un gözetiminde yaptığı çalışmada holografik bir ışık toplayıcı, etkili bir ışık elde etmek için fotovoltaik modülün merkezine simetrik olarak yerleştirilmiştir. Colorado Boulder Üniversitesi'nden JPE Genel Yayın Yönetmeni Sean Shaheen'e göre yıllık güneş enerjisi verimindeki %5'lik bir artış küresel enerji tüketimi için çok büyük bir etkiye sahip olabilir. 

Şimdi Zhao ve ortak yazarlar araştırmalarından sonuçlarından aldıkları cesaretle ışık toplayıcı hologramların enerji verimini optimize etmeye çalışıyorlar ve gelecekteki çalışmaları dört gözle bekliyorlar. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim