Anlık Bildirim

HDMI 2.1a ile görüntüler çok daha kaliteli olacak

HDMI 2.1a standardı ile birlikte sunulacak olan kaynak bazlı ton haritalama – SBTM teknolojisi özellikle oyunlarda kullanıcıların daha kaliteli görsellere erişmesini sağlayacak.

HDMI 2.1a özellikleri

Günümüzde en yaygın görüntü aktarım standardı olarak kabul edilen HDMI sürekli geliştiriliyor. CES 2022 fuarında hazırlanan HDMI Lisans Yönetimi yeni HDMI 2.1a standardını sergileyecek. Bu hafta ise bazı teknik bilgiler verildi. 

HDMI 2.1a özellikleriyle neler sunacak?

HDMI 2.1a standardı devrimsel yenilikler yerine görüntüleri daha kaliteli ve daha verimli olarak aktarmaya odaklanıyor. Bu konuda SBTM olarak bilinen ve kaynak bazlı ton haritalama olarak ifade edilen teknoloji önemli işler yapacak. 

Ton haritalama görsel verilerin işlenerek ekrana yansıtılması tekniklerinden birisi. Görüntü verileri farklı formatlarda olduğu için ekranın desteklediği formata uyumlu olmayabiliyor. Ton haritalama burada devreye girerek cihazın ekran için uyumlu olan tonları işlemesini sağlıyor. 

SBTM ile cihazlar farklı kaynaklar için ayrı ayrı ton haritalama yapabiliyor. Örneğin oyun, tarayıcı ekranı ve metin editörü açıkken sistem eş zamanlı ayrı ayrı ton haritalama yapıyor. Özellikle oyun esnasında SBTM’nin etkili olduğu ifade ediliyor. 

SBTM nedir?

HDMI yönetimi SBTM teknolojisinin mevcut HDR teknolojilerinin yerini almayacağını belirtiyor. Bununla birlikte görüntü kalitesini arttırmak isteyenler için gerekli olacak. HDMI 2.1a standardına özel olan SBTM bir güncelleme ile mevcut cihazlara sunulacak. 

Diğer taraftan isteğe bağlı bir özellik olduğu için HDMI 2.1a destekleyen her ekranda olması zorunlu değil. Muhtemelen biraz da maliyete bağlı olarak STMB seçenek olarak tüketiciye sunulacak. Haliyle bunun olup olmadığını araştırma görevi de tüketiciye düşecek. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7982 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
hdmi, Ev Elektroniği
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim