Anlık Bildirim

iPhone X üretimini arttırmak için Face ID doğruluk oranı azaltılıyor

iPhone X modelinin üretim sıkıntılarının bir türlü üstesinden gelemeyen Apple, çareyi Face ID yüz tarama sisteminin doğruluk payını bir miktar düşürmekte buldu.

Apple’ın cihazlarında kullandığı teknolojiler konusunda ne kadar hassas olduğu ve ince eleyip sık dokuduğu herkesin malumu. Bu kadar hassasiyet sonucunda bazen üretim zora girebiliyor. iPhone X modelinde yaşananlar da tam olarak böyle.

Uzun süredir iPhone X modelinin üretim problemleri ile karşı karşıya olduğu yazılıp çizildi. Özellikle Face ID taramasını yapan yenilikçi TrueDepth kamera bileşenlerinin üretimi oldukça zor. Zira Apple çok yüksek bir doğruluk oranı belirlemiş durumda. Bu yüzden de üretim kısıtlanıyor.

Çok gelişmiş

Firmanın TrueDepth olarak tanımladığı biyometrik yüz tanıma sistemi etkinliğin en çok ses getiren yeniliklerinden birisi olmuştu. Sistemde derinlik sensörü, nokta tarama sensörü ile kızılötesi sensör yer alıyor ve bugüne kadar en güvenilir yüz taramasını yapıyor. Hatta karanlıkta bile kullanıcının yüzünü başarılı bir şekilde aydınlatabiliyor.

TrueDepth kamera sisteminin en sıkıntılı bileşeni nokta tarama sensörü. Nokta projektörü de denen bu sensör kullanıcının yüzündeki 30 bin noktayı tarayarak haritalanmasına yardımcı oluyor. Face ID’nin milyonda bir yanılma payı bu hassasiyet sayesinde gerçekleşiyor.

Nokta projektörü iki bileşene sahip. VCSEL adındaki lazer projektör galyum arsenit materyalinden imal ediliyor. Apple bu bileşeni 3 firmadan tedarik etmek niyetindeydi. Finisar Corp. istenen kaliteyi yakalayamayınca Lumentum Holdings Inc. ve II-VI Inc. firmalarına yük bindi. Firmalar buna hazırlıksız yakalanınca da üretim yavaşladı.

Diğer bileşen ise lens camı ve Heptagon ile HiMax tarafından üretiliyor. LG Innotek ve Sharp ise projektör ile lensi birleştirerek son halini veriyor. Ne var ki bu ikili de birleştirme işlemlerinde düşük verimlilik ile çalışıyor. Şu ana kadar üretilen projektörlerin sadece yüzde 20’sinin Apple’ın istediği hassasiyeti yakalayabildiği ifade ediliyor.

 

iPhone X üretimini arttırmak için Face ID doğruluk oranı azaltılıyor Tam Boyutta Gör

Riskli hamle

Gelen bilgilere göre Apple bu noktada devreye girdi. Firma nokta projektör sensörünün hassasiyet oranını biraz düşürdü ve üretimin hızlandırılması konusunda önemli bir hamle yapmış oldu. Elbette bu hamle milyonda bir yanılma payı stratejisini de bozmuş oldu.

Analiz uzmanları 3 Kasım tarihindeki satışa başlama döneminde talebi karşılayabilmek adına Apple’ın 2 veya 3 milyon adet iPhone X hazırladığını tahmin ediyor. Ne var ki talep sonraki günlerde daha da artacak ancak Apple’ın bunu karşılama imkanı yok. Yıl sonuna kadar en fazla 30 milyon iPhone X modelinin üretimden çıkmış olacağı belirtiliyor. Üretim sıkıntıları ise en erken Mart ayına kadar sona ermiş olacak.

iPhone X üretiminde yaşanan sıkıntılar özellikle dağıtımı çok etkileyebilir. İlk dalga ülkelerde satışa çıktıktan sonra ülkemizin olduğu ikinci dalga gelecek yılın başlarına kadar sarkabilir. Zaten yılın bitmesine iki ay kaldı. Bu bakımdan her halükarda gelecek yıl başları kesin gibi duruyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
2346 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Apple, iphone x ve
2 etiket daha face id truedepth
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim