Anlık Bildirim

Imagination Technologies, mobil GPU pazarındaki liderliğini 2012 ilk yarısında da sürdürdü


Grafik ve çoklu medya odaklı araştırmalarda bulunan Jon Peddie Research (JPR), akıllı telefon, tablet bilgisayar ve konsol gibi taşınabilir aygıtları kapsayan mobil grafik birimi pazarının 2012 yılı ilk yarısını kapsayan tahmini satış rakamlarını açıkladı. Ortakları arasında yer alan Apple'ın telefon ve tablet çözümlerine güç veren Imagination Technologies, bir süredir devam eden liderliğini bu yıl da sürdürürken, ARM gibi sektörün nispeten daha yeni oyuncuları önemli bir yükseliş kaydetmeyi başardı.
Adreno bölümü altında kendi GPU'larını geliştiren Qualcomm, önceki yılın aynı döneminde sektörün %36.4'ünü oluştururken, bu yıl gerek Snapdragon S4 çipsetlerin tedariğinde yaşadığı problem gerekse yeni rakiplerinin agresif hamleleri sebebiyle %10'luk bir kayıp yaşayarak %26.4'e geriledi. Öte yandan çok çekirdekli, düşük güç tüketimli GeForce birimleriyle donatılan Tegra çipsetlerinin üreticisi NVIDIA da pazar payının %3.5'ten %2.5'e düşüşünü engelleyemedi. Pazar payı daralan bir diğer firma da halen liderliğini sürdüren Imagination Technologies oldu. 2011 ilk yarısında mobil GPU endüstrüsünün %49.1 ile neredeyse yarısını elinde bulunduran IT, bu yılın ilk altı ayını kapsayan periyotta ancak %46.5'lik bir pay elde edebildi.
2012 ilk yarısının kazananları ARM ve Vivante oldu. Akıllı telefon pazarının lideri Samsung tarafından geliştirilen Exynos çipsetler ile ST-Ericsson NovaThor modellerinin yanı sıra giriş ve orta segmente hitap eden birçok yarı iletken çözümde de kullanılan Mali-400 grafik işlemcisi İngiliz teknoloji şirketinin pazar payını iki katından fazla arttırarak %12.9'a ulaştırdı. 2011'de LTE destekli modellerinde Qualcomm ürünlerini kullanmak zorunda kalan mobil firmaların bu yıl diğer yongaların da yeni nesil iletişim teknolojileriyle uyumlu hale gelmesiyle San Diego merkezli fabrikasız üreticiye olan bağımlılıklarını yitirmesi ve Imagination Technologies ürünlerini tercih eden Texas Instruments'ın önemli kayıplar yaşaması ARM'ın yüksek ivmeli tırmanışında büyük rol oynadı.
Freescale ve Rockchip gibi ekonomik çip üreticileriyle işbirliğine giden Vivante, pazar payını bir yılda dört katına çıkarıp %9.8'e yükselerek dikkatleri üzerine çekti. 50 ve 100 çekirdekli çipsetler geliştiren ZiiLabs ise; zaten tehlikede olan sektördeki varlığının sona ermek üzere olduğuna işaret eden bir dönem geçirdi. Nintendo 3DS'e güç veren GPU'nun üreticisi Japon DMP de iş ortağının satış konusunda umulanı veremeyen taşınabilir konsolu sebebiyle belirgin bir düşüşle yılın ilk yarısını tamamladı. 
Önceki yıla oranla %91.3'lük bir büyüme kaydeden mobil GPU endüstrisi JPR'ın raporuna göre; önümüzdeki yıl yeni bir firmaya merhaba diyecek. Tepedeki oyuncuların pazar payı kayıpları ve ARM ile Vivante'nin sıçraması ilerleyen dönemlerde sektörde önemli değişikliklerin yaşanmasına sebep olabilir.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim