Anlık Bildirim

Intel Optane kısmen de olsa masaüstüne geliyor

Intel'in Micron ile birlikte yıllardır üzerinde çalıştığı 3D Xpoint veya Optane bellek teknolojisi, sunuculardan sonra şimdi de masaüstü kullanıcılarına sunuluyor.

Intel’in ilk olarak sunuculara yönelik olarak duyurduğu yenilikçi bellek teknolojisi 3D XPoint veya ticari adıyla Optane SSD/Memory, masaüstü kullanıcılarının da ağzına bir parmak bal çalacak.

Intel Optane nedir?

NAND belleklerin temel aldığı değişken olmayan bellek teknolojisi üzerine inşa edilen 3D XPoint, NAND belleklere göre 1000 kat daha hızlı ve 1000 kat daha fazla dayanıklı olabiliyor. Ayrıca standart belleklere göre 10 kat daha fazla yoğunluk ve kapasite sunabiliyor. Bu sayede maliyetler düşüyor, gecikme zamanları azalıyor, kapasite ve performans artıyor.

3D XPoint bit satırları ve yazı satırları arasına yerleşen ve bireysel olarak ulaşılabilen hücre yığınlarından oluşuyor. Veri depolama ve geri çağırma için bir anahtar sistemi ile birleştirilen bu yapı, elektronları hapsederek veri depolama yöntemini kullanmıyor. Bunun yerine bellek hücresinin malzemesindeki bir özelliğin değiştirilmesi sayesinde veri depolanabiliyor. Ancak Intel bununla ilgili detayları açıklamadı.

3D XPoint bellekler bu sayede bellek hücreleri daha kısa ve birbirine daha yakın şekilde paketlenebiliyor, daha yüksek yoğunluklara erişebiliyor ve küçük veri paketlerinin işlem görmesi ile daha hızlı ve daha verimli I/O performansı ortaya çıkıyor.

 
Hem depolama hem de bellek

Intel Optane teknolojisi duruma göre RAM bellek veya depolama belleği olarak kullanılabiliyor. Intel masaüstü tarafında bellek olarak kullanmayı tercih etmiş. Optane Memory bellek ürünleri 16GB veya 32GB kapasite ile kullanıcılara sunulacak.

Intel Optane Memory standart RAM bellek gibi davranmıyor. RAM ile HDD arasında bir noktaya konumlanan Optane Memory, önbellek gibi davranıyor ve verilere hızlı erişim imkanı sunuyor. Bununla birlikte bazı dezavantajlar mevcut.

İlk olarak Optane bellek üzerine doğrudan herhangi bir program kuramıyorsunuz. Windows hızlı erişmesi gereken dosyaları Optane üzerine depolarken asıl dosyaları ise depolama sürücüsüne atıyor.

Optane Memory için gerekli olanlar ise Kaby Lake tabanlı Intel işlemciler, Optane Ready anakart, Intel Rapid Storage desteği, 64-bit Windows 10, M.2 2280-S1-B-M bağlantı arayüzü, NVMe Spec 1.1 desteği şeklinde sıralanıyor. İlk Optane bellekler 24 Nisan itibariyle satışa sunulacak. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim