Anlık Bildirim

Intel Xeon Ölçeklenebilir İşlemcileri piyasaya sunuyor

Intel'in yeni Xeon Ölçeklenebilir İşlemcileri serisi, endüstrideki en yüksek performans seviyesi ile on yıl içindeki en büyük veri merkezi gelişimini sunuyor.

Intel’in rakibi AMD’nin EPYC hamlesine karşı verdiği cevap olan Xeon Ölçeklenebilir İşlemcileri duyuruldu. Firma hem performans anlamında önemli ilerlemeler kaydederken hem de hitap edilen alan açısından dışarıda hiç kimseyi bırakmamayı amaçlamış. Yeni seri de zaten bu yüzden ölçeklenebilir olarak tasarlanmış.

 

En büyük adım

 

Intel Xeon SP olarak da adlandırılan yeni seri, son on yılın en büyük adımı en büyük veri merkezi ve ağ işlemcisi gelişmelerini barındırıyor. 28 çekirdek ve 56 izlek birimine kadar ölçeklenebilen yeni seride 50 civarında işlemci yer alıyor.

 

Giriş seviyesinde bir sunucudan tutun üst seviye bilgisayar sistemlerine, simülasyon makinelerine ve yapay zeka çalışmalarına kadar sayısız alana hitap eden Xeon SP serisi ayrıca 8 işlemciye kadar da ölçeklenebiliyor.

 

Intel Xeon Ölçeklenebilir İşlemcileri piyasaya sunuyor

Intel önceki nesle göre 1.65 kat daha yüksek performans elde edildiğini belirtiyor. Ayrıca yapay zeka çalışmalarında da 2.2 kata kadar performans artışı görülebilecek. Yine rakip x86 sistemlere göre 1.4 civarında daha yüksek performanstan bahsediliyor.

 

Yeni isimlendirme

 

Yeni işlemciler farklı bir isimlendirmeyle geliyor. Platin işlemciler 28 çekirdeğe kadar ölçekleniyor ve en yüksek performansa sahip. Altın işlemciler 22 çekirdeğe kadar ölçeklenebiliyor ve üst seviye sistemlere hitap ediyor. Gümüş işlemciler orta seviyeye, Bronz işlemciler ise giriş seviyesine hitap ediyor. Her seride 4 veya 6 çekirdekli işlemciler de bulunabiliyor. Önbellek ve hızlar farklı olduğu için performans da buna göre değişiyor.

 

Platin serisinde işlemci isimleri 81xx şeklinde sıralanıyor. Altın serisinde 61xx isimlendirmesini görüyoruz. Gümüş serisi 41xx, Bronz serisi ise 31xx şeklinde isimlendirilmiş.

 

Daha önce Intel çekirdekleri bir halka şeklinde dizerek iletişimi de yine bu dizilimde sağlıyordu. Yeni Mesh mimarisi ise 4x4, 4x6 gibi düzenlerle çekirdekleri sıralıyor ve böylece çok daha iyi bir iletişim sağlanıyor.

 

Intel Xeon Ölçeklenebilir İşlemcileri piyasaya sunuyor

Intel ayrıca yeni seride önemli destekler sunarak müşterilerin ihtiyacını karşılamaya çalışacak. Örneğin yapay zeka optimizasyonları, Intel QuickAssist ile ağ uygulamalarında verimlilik, yüksek hızlı Intel Optane bellek desteği, daha fazla sanal makine çalıştırabilme, Intel AVX-512 ve entegre Intel Omni-Path Architecture bağlantı noktalarıyla gelişmiş bilgi işlem kabiliyeti bunlar arasında.

 

İşlemcilerin fiyatları da elbette hitap ettiği alana göre değişiyor. Örneğin 28 çekirdekli Intel Xeon Platinum 8180 işlemcisi 10 000$ civarında. Daha düşük performansa sahip 28 çekirdekli PLatinum 8176 işlemcisi ise 8700$ civarında. En ucuz işlemci ise 210$ fiyat etiketi ile Intel Xeon Bronze 3104 olmuş.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim