Intel dünyanın ilk optik ara bağlantısını tanıttı: Bir devrimin eşiğindeyiz
Intel, kısa bir süre önce dünyanın ilk optik ara bağlantısını tanıttı. Firma bunun 'at arabası kullanmaktan araba kullanmaya geçmek gibi' olduğunu iddia ediyor. İşte detaylar:
Bir Intel işlemcisiyle birlikte paketlenen bu chiplet, veri merkezlerinde ve yüksek performanslı bilgi işlem (HPC) uygulamalarında yapay zeka altyapısının artan taleplerini karşılayan, birlikte paketlenmiş optik I/O teknolojisinde önemli bir gelişmeye işaret ediyor. Sunucular arasındaki veri hareketi yoğunlaştıkça, mevcut veri merkezi altyapılarındaki geleneksel I/O performansının sınırlarına dayanıldığı için optik ara bağlantı çözümü oldukça önemli diyebiliriz.
Anakartlarda PCIe yuvası ortadan kalkabilir
Büyük dil modelleri (LLM) ve üretken yapay zeka alanındaki ilerlemelerin yanı sıra yapay zeka tabanlı uygulamaların küresel olarak giderek daha fazla yaygınlaşması, daha verimli ve daha büyük makine öğrenimi modellerine ihtiyaç duyulmasını neden oluyor. Mevcut sunucu teknolojileriyle bu ihtiyacı ölçeklendirmek neredeyse imkansız veya en basit haliyle mantıksız görünüyor. Bazı müşterilerin AMD'den 1,2 milyon GPU'lu sistem talebinde bulunduğunu öğrendik. Mevcut altyapı sistemleriyle bunu inşa etmek mümkün değil.
Zira geleneksel I/O (bakır hat bağlantısı) kısa erişimler için yüksek bant genişliği ve düşük güç tüketimi sunabiliyor. Mesafeler uzadıkça, sistemler büyüdükçe verim düşüyor, istenmeyen gecikme süreleri ve maliyetlerle uğraşmak gerekiyor. Intel’ın optik I/O çözümü daha yüksek bant genişliği, daha yüksek güç verimliliği, düşük gecikme süresi ve daha geniş erişim sunarak altyapı ölçeklendirme taleplerini karşılayabilir. Aşağıdaki açıklayıcı videoyu da izlemenzi tavsiye ederiz.
Ovv fena atıştı, deliksiz soktu
paramla yapılıp yine paramla geçtiğim köprü var o köprünün bacaklarını senin gibilere...
Heykel var yer misin kanka?
bizimkiler tahareti tartışıyor