Anlık Bildirim

Intel Optane bellek bölümü kanayan yara haline geldi

Büyük umutlarla bellek dünyasında bir devrim yapmaya çalışan Intel Optane teknolojisi ne yazık ki firmanın mali tablolarında önemli zararlar yazmaya başladı.    

Intel Optane Tam Boyutta Gör

Micron ile birlikte bellek dünyasında bir devrim yapma sloganıyla yola çıkan Intel dediği gibi devrimsel performansa imza atan 3D XPoint adında bir teknoloji geliştirdi. Ne var ki yüksek maliyetler projeyi atıl bıraktı.  

Intel Optane kan kaybediyor 

Geleneksel belleklere göre 1000 kat daha iyi girdi-çıktı performansı vadeden 3D XPoint teknolojisi ayrıca 1000 kata kadar da dayanıklı. Ayrıca standart belleklere göre 10 kat daha fazla yoğunluk ve kapasite sunabiliyor. Bu sayede maliyetler düşüyor, gecikme zamanları azalıyor, kapasite ve performans artıyor. 

 

Intel bu projede Optane adıyla yola devam etme kararı aldı. Micron ise ortaklığı sonlandırarak tesisleri 1.5 milyar dolar karşılığında Intel’den satın aldı. Ne var ki 3D XPoint çalışmalarını daha fazla sürdüremedi ve tesisleri kapattı.  

Intel de bir süredir Optane bellekler geliştiriyor ve piyasaya sürüyor. Ne var ki yüksek maliyetler nedeniyle kitlesel bir benimsenme olmadı. Bu yüzden de gelirler giderleri karşılamamaya başladı.  

Intel Tam Boyutta Gör

2020 yılı mali tablolarında Intel’in 576 milyon dolar civarında bir kaybının olduğu ortaya çıkmıştı. 2021 mali tablolarında ise 530 milyon dolar civarında bir kaybın olduğu tahmin ediliyor. Yani iki yılda 1 milyar dolardan fazla zarar oluştu.  

Intel’in bu durumu daha ne kadar sürdürebileceği merak konusu. Halen Optane bellekler için geniş bir katılım fırsatı oluşmuş değil. Intel bu şekilde yatırım yapmaya devam ederse önümüzdeki 5 yılda 2.5 milyar dolardan fazla zarar oluşacak.  

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim