Anlık Bildirim

İşlemci dünyasına sürpriz haber: Alibaba da işlemci tasarlayacak

Donanım konusuna yabancı olmayan Alibaba artık kendi işlemcisini tasarlamaya hazırlanıyor. İlk etapta yapay zekâ sistemlerine özel yongaların tasarımı yapılacak.

İşlemci dünyasında rekabet genelde iki firma arasında gerçekleşiyor: Intel ve AMD. Bunun haricinde aslında işlemci tasarlayan firmalar mevcut ancak genelde sonradan programlanabilir segmentte olduğu için entegre çalışıyor ve son kullanıcıya ulaşmıyor.

Pazara dev hamle

Diğer taraftan Çin’in işlemci geliştirme konusunda son dönemde önemli çalışmaları mevcut. Özellikle ABD’ye olan bağımlılığı kesmek için yatırımlar yapılıyor. Dünyanın en güçlü ikinci süper bilgisayarı Sunlight içerisinde Sunway adında devlet destekli bir kurumun geliştirdiği işlemci kullanılıyor.

Bununla birlikte Çinli girişimler pazarda rekabet edecek kadar güce sahip değil. Sadece kendi ülkelerinde belirli bir alandan çıkamıyor. Yakın zamanda ise dengeler değişebilir zira Alibaba da işlemci tasarımına başlayacak.

Pingtouge Semiconductor Company adında bir iştirak kuran Alibaba, bugüne kadar işlemci tasarımına önemli yatırımlar yaptı. Son olarak C-Sky adında bir tasarım girişimi satın alınmıştı.

Firmanın müstakbel yönetim kurulu başkanı Jeff Zhang, bugün yaptığı açıklamada yakın zamanda işlemci tasarımına başlayacaklarını belirtti. İlk etapta yapay zekâ odaklı işlemciler tasarlanacağı ifade ediliyor.

Bu işlemciler bulut depolama, Nesnelerin İnterneti gibi alanlarda kullanılacak. Sonrasında daha farklı sektörler için de projeler geliştirilecek. Alibaba’nın kendi donanım altyapısında bu yongalara yer vermesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu bakımdan üretim hacmi de büyük olacaktır.

Zhang proje hakkında detaylı bilgi vermekten kaçınıyor ancak bu konuda iddialı olduğu gözlerden kaçmıyor. Bakalım Alibaba işlemci dünyasında dengeleri değiştirebilecek mi?

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim