Anlık Bildirim

Intel’e kötü haber: Google milyonlarca işlemciyi değiştiriyor

Çok daha verimli ve yüksek performanslı Argos VCU video işleme birimini geliştiren Google yavaş yavaş sunucularından Intel Xeon işlemcileri çıkarmaya başladı.

Kendi video işlemcisini geliştiren Google değişime hazır Tam Boyutta Gör

Operasyonlarında esneklik ve dikey entegrasyona önem veren teknoloji devlerinin bir süre sonra kendi yongalarını geliştirmeleri kaçınılmaz oluyor. Apple’ın en büyük örnek olduğu bu alanda Google da önemli adımlar attı. 

Argos işlem birimi hakimiyeti

Google’ın sunucu tarafından en hassas noktası şüphesiz YouTube. Dakikada 500 saatlik videonun yüklendiği platform hızlı bir şekilde 144p-4K arasında seçenekleri hazırlıyor ve verimlilik odaklı kodekleri entegre ediyor. 

Oldukça yüksek bir işlem gücü gereken bu operasyonlarda Google uzun süre Intel Xeon işlemcilerden faydalandı. Görsel İşlem Birimi – VCU olarak adlandırılan bu paketlerde 3 Intel Xeon E3 işlemcisi, Iris Pro P6300/P580 GT4e grafik birimi ve gelişmiş donanım kodlayıcılar yer alıyor. Alternatif olarak ise standart Xeon işlemciler ve yazılım kodlayıcılar yer alıyor. 

Bununla birlikte Google’ın kendi tasarladığı özelleştirilmiş video kodlama birimi Argon VCU video operasyonlarında önemli bir verimlilik sağlıyor. 6 yıldır geliştirilen Argon yongaları artık Intel yongalarının yerini almaya başladı. 

Argon VCU paketinde ise 10 adet H.264/VP9 kodlama birimi, çok sayıda çözücü çekirdeği, 4 adet LPDDR4-3200MHz bellek kanalı, PCIe ara birimi, küçük bir genel kullanım çekirdeği ve harici olarak 8GB ECC LPDDR4 bellek yer alıyor. Kodlama birimi Google’ın kendi patenti ancak diğer bileşenler üçüncü taraflardan lisanslanıyor. 

Kendi video işlemcisini geliştiren Google değişime hazır Tam Boyutta Gör

İkinci nesil Argon VCU ile birlikte Intel işlemcilere nazaran kodek çeşidine göre 7x ve 100x arasında performans artışı elde edilebiliyor. Bir karta iki Argon paketi entegre edilebilirken çift soketli bir Intel Xeon işlemci yerine de 10 adet bu karttan yerleştirilebiliyor. Böylece önemli bir verimlilik sağlanıyor. Analiz uzmanları Google’ın 4 milyon ile 33 milyon arasında Intel işlemciyi Argon işlemcileri ile değiştirmiş olabileceğini tahmin ediyor. Intel açısından oldukça tedirginlik yaratabilecek bir rakam. 

Diğer taraftan YouTube her zaman genel amaçlı bir işlemciye ihtiyaç duyuyor. Yeni bir kodek geldiğinde ilk etapta Intel işlemciler ile bir geçiş süreci yaşanmak zorunda. Ayrıca Intel’in Iris Xe grafiklerini temel alan yeni sunucu kartları video işlemede çıtayı yükseltti. Yani Intel her halükârda müşteri bulacaktır ancak artık teknoloji devlerinin özelleştirilmiş işlemcilere yönelmesi gelecek dönemde sıkıntı olabilir. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim