Anlık Bildirim

Korsan maç yayınlarına TFF tarafından erişim engeli geliyor

TBMM'ye sunulan torba yasa teklifi kabul edilirse, korsan maç yayını yapan sitelere TFF Başkanı tarafından erişim yasağı uygulanabilecek.                               

Korsan maç yayınlarına TFF tarafından erişim engeli geliyor Tam Boyutta Gör

Türkiye’de internetten maç yayınlarına karşı yasaklar yetersiz kalıyor. ABD ve Avrupa’nın aksine Türkiye’de korsan yayınlara ulaşmak çok kolay. Üstelik korsan yayınlar, epey yüksek kalitede maç yayını yapıyor. Bu durum, yayıncı kuruluşların ve spor kulüplerinin gelirlerini etkiliyor. Yayınların engellenmesi için yeni bir karar alınıyor. TFF başkanı tarafından erişim yasağı kararı alınabilecek.

TBMM’ye sunulan yeni torba yasa teklifinde yer alan maddeye göre, korsan maç yayını yapan sitelerin ve IP TV’lerin engellenmesi için TFF Başkanına yetki veriliyor. TFF Başkanı kararıyla hukuka aykırı maç yayını yapan sitelerin internet bant trafiği yüzde 90 oranında daraltılabilecek veya tamamen erişim engeli uygulanabilecek. Türkiye sınırları içindeki maçlarda doğrudan TFF tarafından, yurt dışındaki maçlarda ise yayıncı kuruluşun talebi halinde TFF tarafından bant daraltma veya erişim engeli uygulanacak.

Korsan yayınların tespiti için TFF bünyesinde idari birim kurulacak. Bu birimler korsan yayınları tarayacak ve erişim engeli getirilmesi gereken siteleri TFF Başkanına iletecek. Ayrıca başkan dilerse erişim engeli yetkisini TFF bünyesindeki birimde görev alacak kişilere devredebilecek.

Önümüdeki aylarda Süper Lig yayın ihalesi yapılacak

Digiturk, 2016 yılında Spor Toto Süper Lig’in yayın haklarını 500 milyon dolar karşılığında 5 yıllığına satın almıştı. Zamanla bu ücreti ödeyemediği için indirime gidilmiş ve kulüplere planlanandan daha az ücret ödenmişti. Bu sezon Digiturk’ün sözleşmesi sona eriyor ve 2022-2023 sezonuyla birlikte yeni yayıncı kuruluşu tarafından yayınlar yapılacak. Bu nedenle önümüzdeki aylarda yayın ihalesi yapılacak.

TFF ve Kulüpler Birliği tarafından yayın ihalesi için bir komisyon kuruldu. Komisyon tarafından yurt dışındaki örnekler inceleniyor, yabancı firmalardan danışmanlık hizmeti alınıyor ve aday yayıncılar ile görüşmeler yapılarak fikir alınıyor. Bu seneki yayın ihalesinde tek bir yayıncıya yayın hakkını satmak yerine birden fazla yayıncıya yayın hakkının satılması da planlar arasında. Örneğin TV yayıncısının yanı sıra Netflix, Prime Video, Exxen gibi platformlar Süper Lig’in dijital yayın haklarını satın alabilir. Buna ek olarak sadece telefon ve tablet için yayın hakkı paketleri oluşturabilir. Tüm maçları tek başına bir platformun yayınlaması yerine birden fazla platformda tüm maçların yayınlanması amaçlanıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
13955 kez okundu.
89 kişi, toplam 94 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
futbol, Türkiye Haberleri ve Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim