Anlık Bildirim

Merck, COVID hapının hastaneye yatışlara ve ölümlere karşı etkisinin %50’den %30’a düştüğünü açıkladı

ABD merkezli ilaç şirketi Merck, ağızdan alınan Molnupiravir isimli COVID ilacı hakkında yeni veriler yayınladı. Şirket yaptığı açıklamalarda hapın etkinliğinin %50’den %30’a gerilediğini ifade etti.

Bilindiği üzere ABD’li ilaç şirketi Merck, Molnupiravir isimli bir COVID hapı geliştirmişti. Daha sonra da şirket, hapın kullanımı için birçok ülkenin sağlık yetkililerine başvurmuştu. Geçtiğimiz haftalarda da İngiltere ilacın kullanımına onay vermiş, bunu yapan ilk ülke olarak kayıtlara geçmişti. Şimdi de ilaç ile ilgili şaşırtıcı açıklamalar yapıldı.

Merck, geçtiğimiz ay yayınladığı raporda Molnupiravir’in COVID kaynaklı ölümlere ve hastaneye yatışlara karşı %50 etkili olduğunu duyurmuştu. Cuma günü yapılan açıklamalarda da ilacın etkinliği ile ilgili yeni veriler ve test sonuçları paylaşıldı.

Hap %30 etkili Tam Boyutta Gör

Etki oranı %50’den %30’a geriledi

Paylaşılan verilere göre ilacın hastaneye yatışlara ve ölümlere karşı olan etkinliği %50’den %30’a geriledi. Merck, sonuçlara 1.400’ün üzerinde insandan toplanan veriler yardımıyla ulaşıldığını ifade etti. Bu açıklamaların ardından da dev şirketin hisselerinde %3’lük bir düşüş yaşandı.

Geçtiğimiz günlerde Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ilacı değerlendirmeye aldığını duyurmuştu. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) de yaptığı açıklamalarda kasım ayı sonunda, yani önümüzdeki günlerde ilaçla ilgili bir karar vereceğini söylemişti. Ancak yayınlanan bu sonuçlar ilacın COVID’e karşı tahmin edilenden daha az etkili olduğunu gösterdi ve bazı insanların kafasında soru işaretleri oluşturmaya başladı.

Yine de uzmanlar ilacın hastaneler üzerindeki yükü azaltmada önemli bir rol oynayabileceğini düşünüyor. FDA ve EMA da konu hakkında olumlu açıklamalarda bulunarak Molnupiravir’in onaylanma ihtimalinin yüksek olduğunun sinyallerini veriyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim