NASA, Gezegensel Koruma Politikaları'nı Ay'a ve Mars'a gerçekleştirilecek olan insan ve robot misyonları için güncelledi. Uzay ajansı, bu bağlamda iki ara yönerge(NID) yayınladı.
Eklenen politikalar, Ayın üzerinde veya etrafında hiçbir biyolojik maddenin kalmayacağını ve insanların Mars'ın herhangi bir bölümünü kirletmeyeceğini veya Kızıl Gezegenden mikroplarla Dünya'ya dönmeyeceğini belirtiyor.
İlk NID, Ay'ı içeren robotik ve insanlı görevleri kapsıyor. İkincisi Mars'a insanlı misyonları içeriyor. NASA yetkilileri, bu NID'lerin üç belirli uzay topluluğunun çıkarları göz önünde bulundurularak oluşturulduğunu söyledi.
İlginizi Çekebilir
Gelecek Ay ve Mars misyonları için yeni düzenleme
İlk NID, Ay'ın bazı bölümlerini yeniden sınıflandırma etrafında dönüyor, böylece uzay aracı ve insan göndermek için daha az kısıtlama olacak Mevcut gezegensel koruma kurallarına göre Ay, Kategori II gök cismi olarak kabul edilir, bu da bir uzay aracının taşıdığı kirlenmenin gelecekteki görevleri tehlikeye atma ihtimalinin az olduğu anlamına geliyor ancak bilim adamları, Ay yüzeyinde potansiyel olarak çok fazla su buzunun gizlendiğini keşfettikten sonra bu düşünce değişti.
NASA, gelecek araştırmalara zarar vermemek için Ay'ın belirli bölümlerinde daha fazla dikkat edilmesini ve biyolojik kirletmenin önüne geçilmesi gerektiğini bildirdi.
NASA yöneticisi Jim Bridenstine, “Ay'a gittiğimizde, Ay'ı biyolojik açıdan zararlı bir şekilde kirletme riskinin olduğu çok önemli bilimsel yerleri koruduğumuzdan emin olmalıyız.” dedi.
İkinci NID, NASA'nın Mars ortamını olabildiğince koruyabilecek karantina ve atık imha sistemlerini araştırma ve yüzey üzerindeki etkimizi izlemek için teknolojiler geliştirmeyi taahhüt ediyor.
Bridenstine, Mars'ın Ay'a göre daha karmaşık ve bilinmez olduğunu bu yüzden Mars'a gerçekleştirilecek olan misyonların daha dikkatli bir şekilde olması için çabaladıklarını belirtiyor.
https://www.slashgear.com/nasa-wants-to-take-humans-to-the-moon-and-mars-but-not-their-germs-10628507/ Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:



1.0tce 115hp + lpg + cvt otomatik + 4x4 olursa türkiyede de iyi bir fiyatlandırmayla çıkarsa peynir ekmek gibi satar.
Beş yıl gibi uzun bir süre içerisinde yeni bir petrollü araba çıkarmaları saçma bence. Bunu duster diye çıksrmamasının diğer sebebi de satışların düşüklüğü olabilir
- önce nasayı kendi oyuncağı gibi kullanan sermayedarları, dünyayı kirletmemek için onlara sunulan protokolleri imzalamasını sağlayıp dünyayı kirletmeyi bıraksınlar.
- türkiye ve diğer gelişmeye çalışan ülkelerin iç işlerine karışmayı bırakıp, askerlerini topraklarından çeksinler.
- denizi, suyu, ağaçları, toprağı beton-asfalt yığını haline getirip bireylere peşkeş çeken dünya ülkelerinin başlarına bela ettikleri kukla sonradan görme potansiyel fasist-diktatör kişilikli sözde siyasetçi yaratıklarını da alıp, sömürdükleri tüm ülke topraklarından çıksınlar.
nasa uzay'a sadece abd 'li kozmonotlar gördermeyi, kendi öncülük ediyormuş gibi basını kullanmayı tercih etmiştir.
nasa, abd yönetimi gibi bencillik yapmak yerine, geçmişte birçok ülkeden kozmonot yetiştirip uzaya gönderen sovyet uzay programı 'intercosmos' gibi toplumsal adımlar atmayı öğrenmelidir.
unutulmasın ki uluslararası bir girişim olan bugünkü Uluslararası Uzay Üssü (ben üs diyorum), ile dünya ülkelerini uzayda ortak eyleme çağıran ve bunu sağlayacak altyapıyı oluşturan 'Intercosmos' (bugünkü Roscosmos) olmuştur.
nasa gibi kendi başına öncülük havasına girmiş tek taraflı bencil oluşumlara; yanlızca dayatılana sorgusuz itaat eden düşünceler hayranlık duyabilir.
özellikle nasa baskılı t-shirt (kısa-üst) giyenler bir daha düşünsün.
neden hep nasa?
parasal düzen ve egemenliğinin sonucu oluşan tekelleşme dayalı bütün temel ihtiyaçları karşılayan kuruluşlar yalan bataklığına kısmen-bütünen düşmeden ne kadar dayanabilir?