Anlık Bildirim

NASA, uzayda kirli çamaşır sorununu çözmek istiyor

Astronotların uzayda çamaşırları kirlenirse ne olur? Kirlenen çamaşırlarına ne yapıyorlar? Nasa uzaydaki kirli çamaşır sorununu çözmek için Tide ile iş birliği yapıyor.
NASA, uzayda kirli çamaşır sorununu çözmek istiyor Tam Boyutta Gör

Bildiğiniz üzere Nasa uzun zamandır Dünya'nın yörüngesine yerleştirdiği uzay istasyonunda uzayda yaşam denemeleri yapıyor ve yörüngedeki yaşamın sorunlarını tespit ederek tek tek çözüm arıyor. Yörüngedeki yaşamda karşılaştıkları sorunlardan biri ise astronotların kirli çamaşırları.

Mevcut durumda ISS(Uluslararası Uzay Istasyonu) astronotları kendi kokularına daha fazla katlanamayacakları duruma gelene kadar çamaşırlarını giyiyor ve sonrasında bu çamaşırları çöpe çeviriyorlar. Bu durum sürdürülebilirlik açısından büyük bir problem teşkil ettiğinden NASA astronotların kıyafetlerini mümkün olduğunca uzun süre kullanmaları için çalışmalar yürütüyor. Procter & Gamble yaptığı açıklamalarda Tide markasıyla bu yıl içerisinde ISS'e uzayda kullanılmak üzere kötü koku temizlik ve leke problemlerini çözebilecek, sonrasında tamamen yok olabilecek yeni bir ürün tasarladığını, bu yılın sonuna doğru bu ürünleri ISS'e göndereceğini açıkladı.

Bu durum insanlığın uzay adaptasyonunu tamamlama yolunda bir sorunu daha ortadan kaldıracağa benziyor çünkü artık kendi kokunuza dayanamayacak hale gelene kadar bir kıyafeti kullanmak hiç hoş değil.

Uzayda su oldukça değerli, ISS' e veya Mars görevlerine çıkacak araçlara bir yıkama makinesi konulamıyor. Bu araçlara kıyafet göndermek ise oldukça maliyetli. Bu işin sürdürülebilir olması için kıyafetleri temizlemek şimdilik en iyi seçenek gibi duruyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim