Anlık Bildirim

Netflix'in yerli dizi ve filmleri ekonomiye yarım milyar TL katkı sağladı

Netflix, Türk yapımı dizi ve filmlerinin Türkiye ekonomisine katkısı hesaplandı. Araştırmaya göre 583 milyon TL'yi aşkın katkı sağlandı.                         

Netflix'in yerli yapımlarından ekonomiye yarım milyar TL katkı! Tam Boyutta Gör

Türkiye’de dijital platformlara ilgi her geçen gün artıyor. Son yıllarda pandemiden dolayı evde geçirilen zamanın sürenin artmasıyla birlikte kullanım oranları artış gösterdi. RTÜK’e göre TV seyircilerinin yüzde 24,4’ü dijital platformlarda içerik tüketmeye başladı. Dijital yayın kullan kişi sayısı son 2 sene içerisinde 4 kattan fazla artış gösterdi. Türkiye’de dijital yayın denince akla ilk olarak Netflix geliyor. ABD ve Avrupa’da Netflix’in HBO Max, Disney+ ve Hubu gibi güçlü rakipleri olsa da Türkiye’de daha çok yerel yayıncılarla rekabet ediyor. Netflix, yerel yayıncılarla rekabet ettiği için Netflix yapımı Türk dizi ve filmlerine de ayrı önem veriyor.

Netflix tarafından yapılan araştırmaya göre Netflix'in Türk yapımı orijinal içeriklere yaptığı harcamaların yarattığı toplam ekonomik etki 583 milyon TL'yi aştı. Bugüne kadar 10’dan fazla Türk yapımı içerik yayınlandı. Yayına giren içeriklerin kreatif ekosisteminde 1.700’den fazla kişi çalıştı. Bu ve gelecek yıl yayına girecek içeriklerde de 1.600’den fazla kişiye iş imkanı sağlanacağı tahmin ediliyor. Bu da yayına giren ilk Netflix Türkiye dizisi Hakan:Muhafız’dan bu yana Netfix’in 3.300’den fazla kişiye iş fırsatı yarattığını gösteriyor. Bu sayıya sadece kreatif ekosistemde yer alan kişiler dahil. Diğer iş kollarıyla birlikte çok sayıda kişiye iş fırsatı yaratıldı.

Netflix'in yerli yapımlarından ekonomiye yarım milyar TL katkı! Tam Boyutta Gör

Netflix’teki yerli içeriklerin ekonomimize katkısının yanı sıra Türkiye’nin tanıtımı açısından da çeşitli faydalar sağladı. Örneğin Hakan: Muhafız dizisinin uyarlandığı Karakalem ve Bir Delikanlının Tuhaf Hikayesi adlı romanın satışları arttı. Goodreads’deki yorum sayıları kıyaslandığında 3 katlık artışa neden olduğu belli oluyor.

Dizilerde ve filmlerde Türkiye’nin çeşitli güzellikleri sergileniyor. Bu durum, yabancıların Türkiye’yi ziyaret etme isteğini artırıyor. İstanbul Ekonomi Araştırması tarafından 2020'de yapılan bir anket, Hakan: Muhafız’ı izleyenlerin, izlemeyenlere göre Türkiye'ye seyahat etme olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Örneklem genelinde, Hakan: Muhafız’ı izleyenlerin Türkiye'ye seyahat etmeyi isteme olasılıkları, diziyi izlemeyenlere göre ortalama üç kat daha fazla.

Netflix’in 90’lı yıllarda geçen Aşk 101 dizisinde duyguları yansıtmak için yerli şarkılar kullanıldı. Barış Manço, Levent Yüksel ve Mor ve Ötesi gibi birçok sanatçının yurt dışında yeniden gündem gelmesini sağladı. Netflix’in Spotify'daki profilinde Türkçe şarkılardan oluşan çalma listelerine yer verildi. Bu çalma listesi 35 bini aşkın kişinin ‘beğenilen çalma listelerine’ girdi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6764 kez okundu.
13 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
netflix, yerli dizi ve
2 etiket daha Yaşam Ekonomi
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim