Anlık Bildirim

Elon Musk videoyu paylaştı: Beyin çipi takılan hasta sadece düşünerek satranç oynadı

Elon Musk’ın beyin çipi girişimi Neuralink ciddi bir başarıya ulaştı. Neuralink, beyin implantından gelen sinyalleri kullanarak satranç oynayan hastanın videosunu paylaştı.
Neuralink’in ilk hastası sadece düşünerek satranç oynadı Tam Boyutta Gör
Elon Musk'ın startup'ı Neuralink, X’te yayınladığı canlı videoda bir hastanın şirketin beyin implantını kullanarak bir fareyi hareket ettirdiğini ve bilgisayarda satranç oynadığını gösterdi. Neuralink’in ilk insan deneği olan 29 yaşındaki Noland Arbaugh’un omuzlarından aşağısı bir dalış kazasından sonra yaklaşık 8 yıldır felçli

Noland Arbaugh’a takılan Neuralink’in “Telepati” adlı cihazı kişinin sadece düşüncelerini kullanarak bir fare imlecini ve klavyeyi kontrol edebilmesini hedefliyordu. Görünüşe göre şirket, ilk implantı takmalarından sadece 2 ay içinde bunu başardı. Neuralink’in X’te yaptığı kısa bir canlı yayında Noland Arbaugh, dizüstü bilgisayarında satranç oynadı ve imleci sadece düşünerek hareket ettirdi.

Arbaugh’un açıklamaları ise oldukça etkileyici. Belirttiğine göre beyin çipinin takılma süreci oldukça zahmetsiz ve kolay geçti: “Kelimenin tam anlamıyla bir gün sonra hastaneden taburcu oldum. Hiçbir bilişsel bozukluğum yok.” Bununla birlikte satranca ek olarak Arbaugh, 8 saat boyunca aralıksız olarak çok sevdiği Civilization VI oynadığını aktardı. Öte yandan Arbaugh, cihazın nihai bir ürün olmaktan uzak olduğunu, şimdiden hayatını değiştirse bile yapılacak daha çok işin olduğunu da belirtti.

Neuralink'in cihazı, şirketin geliştirdiği bir cerrahi robot kullanılarak beyne implante ediliyor ve yerine yerleştirildikten sonra kozmetik olarak görünmez oluyor. Şirket ayrıca beyin sinyallerini analiz eden ve bunları harici cihazları kontrol etmek için komutlara çeviren bir yazılım da tasarladı.

2016'da milyarder Elon Musk tarafından kurulan Neuralink, ağır felçli hastaların sadece sinirsel sinyaller kullanarak harici teknolojileri kontrol etmelerine yardımcı olmayı amaçlayan bir beyin-bilgisayar arayüzü ya da BCI geliştiriyor. Şirket geçen yıl ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) ilk insan denemesine yeşil ışık almış ve ocak ayında ilk hastasına cihazı implante etmişti. BCI, beyin sinyallerini çözümleyerek bunları harici teknolojiler için komutlara çeviren bir sistem olarak düşünülebilir. Sistem düzgün çalışırsa bir gün, ALS gibi ciddi dejeneratif hastalıkları olan hastalar sonunda zihinleriyle mesaj yazabilir veya sosyal medyada gezinebilirler. Elon Musk’a göre ise uzun vadede, beyin motor korteksinden gelen sinyalleri omurganın hasarlı kısmından geçirerek insanların tekrar yürüyebilmesini ve kollarını normal şekilde kullanabilmesini sağlamak mümkün.

Bunlarla birlikte BCI cihazları bir ilk değil, Paradromics, Synchron, Blackrock Neurotech ve Precision Neuroscience gibi birçok şirket kendi ürünlerini geliştirdi ve hastalara implante etti. Ancak altını çizelim, hiçbir BCI cihazı FDA tarafından onaylanmadı ve hepsi an itibariyle bir deneyden ibaret.

Kaynakça https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/neuralink-shows-first-brain-chip-patient-playing-online-chess-2024-03-21/ https://www.cnbc.com/2024/03/20/neuralink-shares-video-of-patient-playing-chess-using-signals-from-brain-implant-.html Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3808 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Noland Arbaugh, elon musk ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim