Zürih'ten araştırmacılar beyin dalgalarını deşifre edebilen yapay nöronlardan yapılmış kompakt ve enerji tasarruflu bir cihaz geliştirdiler. Cihazdaki çip, beynin hangi bölgelerinin epileptik nöbetlere neden olduğunu belirlemek için epilepsi hastalarının beyin dalgalarından kaydedilen verileri kullanıyor. Kuşkusuz bu epilepsi tedavisi için yeni perspektifler açacaktır.
Mevcut sinir ağı algoritmaları inanılmaz sayıda sorunun çözülmesine yardımcı olan etkileyici sonuçlar üretir. Ancak bu algoritmaları çalıştırmak için kullanılan elektronik cihazlar hala çok fazla işlem gücü gerektiriyor. Bu yapay zeka (AI) sistemleri, duygusal bilgileri işlemek veya reel zamanlı olarak çevre ile etkileşimler söz konusu olduğunda gerçek bir beyinle rekabet edemez elbette.
Ancak şimdilik yine de büyük gelişme. Burada kullanılan nöromorfik çip, yüksek frekanslı salınımları (HFO) algılayabiliyor. Bu anlamda epilepsi izlemesinin yanında cihaz beyin cerrahisi müdahalelerinin sonucunu da iyileştirebilir. Zürih'teki araştırmacıların uzun vadeli hedefleri epilepsiyi izlemek için hastane dışında da kullanılabilecek portatif bir cihaz yapmak. Eğer böyle bir şey mümkün olursa epilepsi hastalarının yaşayacakları krizler çok daha öngörülebilir hala gelebilir. Zürih Hastanesi'ndeki nörofizyolog Johannes Sarnthein da anbean izlenebilen bir hasta için ilaç tedavisinin de daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebileceğini söylüyor. Şimdilik sadece prototip olsa da ilerleyen günlerde halkın hizmetine de sürülebilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Ovv fena atıştı, deliksiz soktu
paramla yapılıp yine paramla geçtiğim köprü var o köprünün bacaklarını senin gibilere...
Heykel var yer misin kanka?
bizimkiler tahareti tartışıyor