Anlık Bildirim

Nöromorfik çip: Yapay nöronlar anlık beyin sinyallerini algılıyor

Zürih Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada epilepsi hastalarının anlık olarak izlenebilmesi için bir cihaz üretildi. Bu cihazla birlikte beynimizdeki anomaliler daha tanınır olabilir.

Nöromorfik çip: Yapay nöronlar anlık beyin sinyallerini algılıyor Tam Boyutta Gör

Zürih'ten araştırmacılar beyin dalgalarını deşifre edebilen yapay nöronlardan yapılmış kompakt ve enerji tasarruflu bir cihaz geliştirdiler. Cihazdaki çip, beynin hangi bölgelerinin epileptik nöbetlere neden olduğunu belirlemek için epilepsi hastalarının beyin dalgalarından kaydedilen verileri kullanıyor. Kuşkusuz bu epilepsi tedavisi için yeni perspektifler açacaktır. 

Mevcut sinir ağı algoritmaları inanılmaz sayıda sorunun çözülmesine yardımcı olan etkileyici sonuçlar üretir. Ancak bu algoritmaları çalıştırmak için kullanılan elektronik cihazlar hala çok fazla işlem gücü gerektiriyor. Bu yapay zeka (AI) sistemleri, duygusal bilgileri işlemek veya reel zamanlı olarak çevre ile etkileşimler söz konusu olduğunda gerçek bir beyinle rekabet edemez elbette. 

Ancak şimdilik yine de büyük gelişme. Burada kullanılan nöromorfik çip, yüksek frekanslı salınımları (HFO) algılayabiliyor. Bu anlamda epilepsi izlemesinin yanında cihaz beyin cerrahisi müdahalelerinin sonucunu da iyileştirebilir. Zürih'teki araştırmacıların uzun vadeli hedefleri epilepsiyi izlemek için hastane dışında da kullanılabilecek portatif bir cihaz yapmak. Eğer böyle bir şey mümkün olursa epilepsi hastalarının yaşayacakları krizler çok daha öngörülebilir hala gelebilir. Zürih Hastanesi'ndeki nörofizyolog Johannes Sarnthein da anbean izlenebilen bir hasta için ilaç tedavisinin de daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebileceğini söylüyor. Şimdilik sadece prototip olsa da ilerleyen günlerde halkın hizmetine de sürülebilir. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim