Anlık Bildirim

ABD, önümüzdeki on yıllık süreçte nükleer silahlar için 634 milyar dolar harcayabilir

ABD Kongresi Bütçe Ofisi (CBO), ülkenin nükleer silah ve bağlısı sistemlerin modernizasyonu için önümüzdeki on yıl içinde 634 milyar dolar harcayabileceğini söyledi.

Nükleer silahlar için 634 milyar dolar Tam Boyutta Gör
ABD Kongresi Bütçe Ofisi (CBO), ülkenin nükleer silah ve bu kapsamda yapılması planlanan modernizasyon ile diğer yatırımlara ait bir rapor hazırladı. Rapor kapsamında paylaşılan detaylar, Savunma ve Enerji bakanlığının nükleer denizaltı, nükleer silah geliştirme laboratuvarları ile üretim tesisleri gibi yerler için önümüzdeki on yıllık dilimde 634 milyar dolar (yaklaşık 5,4 trilyon lira) civarında paraya ihtiyaç duyacağını ortaya koydu.

Kurumun modernizasyon yatırımı kapsamında yaptığı ve 2019-2028 yılları arasını kapsayan bir önceki değerlendirmeye kıyasla 2021-2030 tahmininin, 140 milyar dolar daha fazla olduğunu belirtmek lazım. 494 milyar dolar olan 2019-2028 tahminine kıyasla 2021-2030 döneminin yeni nesil nükleer silahların geliştirilmesi ve sahaya sürülmesinde enflasyonun da etkisiyle çok daha maliyetli bir süreci kapsayacağı değerlendiriliyor.

30 yıl tahmini, 1.7 trilyon dolar

634 milyar dolarlık CBO tahmininde 551 milyar dolarlık payın söz konusu iki bakanlığın nükleer planlarını gerçekleştirmek için kullanacağı bütçeyi, geri kalan 83 milyar dolarlık meblağın ise geçmiş örneklerde olduğu haliyle maliyet artışlarından kaynaklanan farka karşılık geleceği düşünülüyor.

Nükleer silahlar için 634 milyar dolar Tam Boyutta Gör

Ülkenin hava, deniz ve karada konuşlandırılan üçlü stratejik nükleer gücünün(nuclear triad) modernizasyonu için yapılan 30 yıllık tahmin ise 1.7 trilyon dolar olarak karşımıza çıkmakta. Bunlar Ohio sınıfı nükleer denizaltıların, Hava Kuvvetleri filosunda bulunan uzun menzilli bombardıman uçaklarının ve karadan fırlatılan Minuteman 3 kıtalar arası balistik füzelerin yeni sistemlerle değiştirilmesini kapsıyor.

Nükleer silahlar için 634 milyar dolar Tam Boyutta Gör

ABD’nin nükleer gücünü yenileme çabası Obama yönetimi döneminde başlamış ve Trump döneminde de artarak devam etmişti. ABD’nin yeni Başkanı Joe Biden’ın Başkan Yardımcılığı dönemini de kapsayan söz konusu modernizasyon programı için nasıl bir paket açıklanacağı ise merak konusu.

Kaynakça https://abcnews.go.com/Politics/wireStory/nonpartisan-budget-report-future-nuke-costs-rising-77880495 https://thehill.com/policy/defense/555142-cbo-us-nuclear-arsenal-to-cost-634b-over-10-years Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim