Anlık Bildirim

Bilim insanları: Ozon tabakasındaki delik Antartika’dan daha büyük

Bilim insanları tarafından perşembe günü yapılan bir açıklamada, ozon tabakasındaki deliğin bu yıl normalden çok daha büyük olduğu ve Antartika’nın boyutunu aştığı belirtildi.

Avrupa Birliği Copernicus Atmosfer İzleme Servisi tarafından perşembe günü yapılan bir açıklamaya göre her yıl ozon tabakasında oluşan delik bu yıl Antartika’dan daha büyük hâle geldi.

Ozon tabakasındaki delik Antartika'dan daha büyük Tam Boyutta Gör

Uydu izleme servisine başkanlık eden Vincent-Henri Peuch yaptığı açıklamalarda, “Tahminler, bu yıl deliğin normalden çok daha büyük bir deliğe dönüştüğünü gösteriyor. Potansiyel olarak çok büyük ve derin bir ozon deliği ile karşı karşıyayız. Bu yılki delik, karşılaştığımız en uzun ömürlü ozon deliklerinden biri olabilir.” ifadelerini kullandı.

Ozon tabakası, güneşten gelen ultraviyole ışınları emer. Bu tabakada oluşabilecek sorunlar sonucunda da yüksek enerjili radyasyonlar dünyaya ulaşır ve yaşayan hücrelere ciddi zararlar verebilir.

Uzmanlar, ozon tabakasında oluşan deliğin 1979 yılındaki halinden %75 oranında daha büyük hâle geldiğini de açıklamalarının arasında belirtti.

Ozon tabakasındaki delik Antartika’dan daha büyük hâle geldi Tam Boyutta Gör

Zararlı maddelerin temizlenmesi 2070’li yılları bulabilir

198 ülkede halokarbonların yasaklanmasından sonra ozon tabakası yavaş bir toplanma evresine girmişti. Bilim insanlarına göre ozon tabakasına zarar veren maddelerin tamamen ortadan kalkması 2070’li yılları bulabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6794 kez okundu.
11 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
ozon tabakası, antartika ve Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim