Anlık Bildirim

Rüzgâr ve güneş enerjisi ülkelerin elektrik ihtiyacının %80’inden fazlasını karşılayabilir

Yayınlanan yeni bir araştırma, yenilenebilir enerji kaynakları olan rüzgâr ve güneş enerjisinin ABD gibi sanayileşmiş ülkelerin elektrik ihtiyacının %85’ini karşılayabileceğini ortaya çıkardı.

Nature Communications’da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, rüzgâr ve güneş enerjisi Amerika Birleşik Devletleri’nin ve gelişmiş birçok ülkenin elektrik ihtiyacının %80’inden fazlasını karşılayabilir. Bu oran, piller gibi yeni depolama seçenekleri artırılırsa çok daha yüksek seviyelere ulaşabilir.

Güneş ve rüzgâr enerjisi Tam Boyutta Gör

ABD’den California Üniversitesi, Carneige Bilim Enstitüsü ve Çin’de bulunan Tsinghua Üniversitesi’nde bulunan araştırmacılar yaptıkları çalışmada, ‘gelişmiş ve sanayileşmiş’ ülkelerde yenilenebilir enerji kaynaklarının birlikte kullanımının mevcut enerji ihtiyacının çoğunu karşılayabileceğini ifade etti.

Uzmanlar bu sonuçlara ulaşabilmek için 42 ülkeden toplanan 39 yıllık saatlik enerji talebi verilerini inceledi. Bunun sonucunda da bu iki yenilenebilir kaynağın mevut enerji ihtiyacının %83 ila %90’ı arasını karşılayabileceğini buldu. Ancak çalışmada, %90 gibi yüksek bir oran ortaya çıksa da hâlen karşılanamayacak taleplerin de olacağı ifade edildi.

Araştırmacılardan Steven Davis bununla ilgili, “Güneş ve rüzgâr enerjisi büyük bir depolama ihtiyacı olmadan birçok yerin enerji ihtiyacının %80’ininden fazlasını karşılayabilir. Ancak bazı ülkelerde yıl boyunca bu ihtiyacın karşılanamayacağı günler olabilir. Bu günlerde de farklı yenilenebilir kaynakların kullanılması gerekecektir” ifadelerini kullandı.

Yenilenebilir enerjiler elektrik ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayabilir Tam Boyutta Gör

Ayrıca araştırmada, ekvatora daha yakın olan daha büyük ülkelerin güneş enerjisine daha kolay bir şekilde geçebileceği; ancak diğer ülkelerin zorlanabileceği ifade edildi. Buna örnek olarak da Almanya verildi. Bu ülke daha yüksek bir enlemde olduğu ve nispeten küçük bir ülke olduğu için ihtiyaçlarını rüzgâr ve güneşten sağlamakta zorluk çekebilir.

‘Ülkeler bir araya gelebilir’

Bilim insanları, komşu ülkelerin kaynaklarını bir araya getirmesinin bu tarz durumlara çözüm sağlayabileceğini düşünüyor. Araştırmacılardan Dan Tong bununla ilgili şunları söyledi: “İspanya, Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerdeki güneş enerjisi ile Hollanda ve Danimarka gibi ülkelerdeki rüzgâr enerjisinin birleştiği bir sistem tutarlı, güvenilir ve sürdürülebilir sonuçlar oluşturabilir.”

Komşu ülkeler ortak sistemler oluşturabilir Tam Boyutta Gör

Birçok ülke iklim değişikliklerinin başlıca sebeplerinden olan fosil yakıt üretimini azaltmayı ve yenilenebilir kaynaklara geçmeyi planlıyor. Avrupa ülkeleri de bunu hedefleyen ülkelerin başlarında yer alıyor.

Yayınlanan bir rapor da kıtadaki ülkelerin, 2020 yılında yenilenebilir kaynaklar ile fosil yakıtlardan daha fazla elektrik ürettiğini göstermiş ve Avrupa’nın bu konudaki ciddiyetini gözler önüne sermişti.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim