Anlık Bildirim

Samsun'da toplu taşımada elektrikli otobüsler kullanılacak

Samsun Büyükşehir Belediyesi elektrikli otobüs satın alıyor. Yerli üretim otobüsler için ihaleye çıkılacak. Dizel motorlara göre tasarruf sağlanacak ve çevreye daha az zarar verecek.

Samsun'da toplu taşımada elektrikli otobüsler kullanılacak Tam Boyutta Gör

İçten yanmalı motorların doğaya olumsuz etkisi nedeniyle Avrupa ve ABD’de elektrikli motorlar teşvik ediliyor. Avrupa’nın pek çok ülkesinde benzinli ve dizel motorların yasaklanma tarihi belirlendi. Otomobillerin yanı sıra şehir içi ulaşım araçlarında da elektrikli araçlar tercih ediliyor. Türkiye’de ise henüz elektrikli otomobil dönüşümü başlamadı. Bu dönüşümü başlatabilecek adımlardan biri Samsun’dan geldi. Samsun’da şehir içi ulaşımda elektrikli otobüsler kullanılacak.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, önümüzdeki günlerde elektrikli otobüs ihalesi başlatılacağını duyurdu. Elektrikli otobüsler havalimanı ile Çatalcam ve Taflan arasında hizmet verecek. İlk etapta 10 adet otobüs alınacak.

Samsun'da toplu taşımada elektrikli otobüsler kullanılacak Tam Boyutta Gör

Başkan Demir, alınacak otobüslerin yerli üretim olduğu ve pilinin ASELSAN tarafından üretileceğini vurgulayarak, “Elektrikli otobüsler yerli üretim. Pilleri sadece dışarıda üretiliyor. Ama pili de önümüzdeki günlerde o da Türkiye'de üretilecek. Aselsan bize özel tasarım yapacak. İlk etapta Çatalçam -Taflan ve Havaalanı arasında sonrasında tüm şehrimizin geneline yayacağız" dedi.

Dizel araçlara göre daha tasarruflu

Yeni araçların yakıt tasarrufu ve işletme maliyetleri hakkında da bilgi veren Demir, şunları kaydetti:

"Çarşamba Havaalanı-Taflan arasında sefer yapacak son teknoloji ürünü elektrikli otobüslerimiz, dizel yakıtlı araçlarımıza göre daha ucuz sefer imkanı sağlayacak. E1 ekspres hattımızı baz alacak olursak mazot yakıtlı bir otobüsün bize günlük maliyeti bin 300 TL ile bin 500 TL arasında değişirken, elektrikli otobüsün günlük maliyeti 90 TL. Güneş enerjisiyle birlikte elektrikli sistemde ise günlük maliyet 15 TL. İşletme maliyeti olarak en az ve en yüksek verimli araçları kullanacağız. Yatırım maliyeti troleybüsten 6 kat, raylı sistemden ise 12 kat daha ucuz, 3 saatte şarj edilebiliyor. Tam şarj edildiğinde 300 kilometre, ideal koşullarda kullanıldıklarında 400 kilometre yol yapabiliyor. Dizel yakıtlı otobüslere göre işletme maliyeti üçte bir oranında daha az. Dolayısıyla bu sistemi diğer hatlarımızda da kullanacağız."

Ulaşım Daire Başkanı Kadir Gürkan ise hızlı şarj olabilen elektrikli otobüs sistemleri ile toplu taşıma araçlarında dönüşüm için önemli bir adım atıldığına işaret etti.

Elektrikli otobüslerin toplu taşıma sistemine dahil edilmesiyle yakıt tasarrufu elde edilmesini, işletme maliyetlerinin azalmasını, düşük emisyon değerlerine sahip olması nedeniyle hava kirliliğinin azalmasını sağlayacağını vurgulayan Gürkan, "Elektrikli araçlar sessiz olduğu için kentlerdeki gürültü kirliliği de azalacaktır. Sera gazı emisyonlarının ve gürültü kirliliğinin azaltılması metropollerde yaşayan insanların yaşam kalitesini de artıracaktır. İçerdiği mekanik parçaların daha az olması nedeniyle işletme ve bakım maliyetlerinin uygunluğu da elektrikli otobüsleri daha cazip hale getirmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Temsa Avenue Electron

Başkan Demir, açıklamalarında model ismi vermedi ancak belediyeden yapılan paylaşımda Temsa’nın Avenue Electron modelinin fotoğraflarına yer verildi. Temsa’nın yerli üretim elektirkli otobüsleri İsveç, Romanya ve Çekya’da şehir içi ulaşımda kullanılıyor.

Avenue Electron; 12 metre uzunluğa, 35 yolcu kapasitesine, 250 kW motor gücüne ve 2700 Nm torka sahip. 350 km menzil sunan aracın pilleri 3 saatte şarj oluyor. Aracın gösterge panelinde tamamen dijital ekran kullanılıyor ve tek pedallı sürüş teknolojisi ile kullanım kolaylığı sunuyor. 

Aracın fotoğraflarına aşağıdaki galeriden ulaşabilirsiniz.

Kaynakça https://samsun.bel.tr/haberler/elektrikli-otobusler-geliyor https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/aselsanin-pillerini-uretecegi-elektrikli-otobusler-samsunda-kullanilmaya-baslanacak/2265338 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim