Anlık Bildirim

Milyarlarca yıl önce Dünya’ya şehir büyüklüğünde gök taşları düştüğü düşünülüyor

Dünyanın milyarlarca yıl boyunca gök taşlarıyla "bombalandığı" bilim adamları tarafından bilinen bir şey; ancak yapılan son bir analizde bu çarpmaların bilinenden 10 kat daha fazla olduğu görüldü.

Bilim insanlarının son zamanlarda yaptığı araştırmalara göre dünyaya çarpan asteroid sayısının bilinenden 10 kat daha fazla olduğu görüldü. Bu çarpmaların dinozorların yaşadığına benzer olduğunu ve her 15 milyon yılda bir görüldüğü belirtiliyor. Dünyaya düşen bu gök taşlarının boyutunun büyük bir şehir kadar olabileceği ifade ediliyor.

Şehir büyüklüğünde asteroidler Dünya'ya çarpmış olabilir Tam Boyutta Gör

Goldschmit Jeokimya Konferansı’nda yapılan bir çalışmaya göre Dünya ilk zamanlarında şu ankine göre çok daha kaotik bir durumdaydı. Gezegenimize çarpan çapı 10 km’den büyük asteroidlerin dünyadaki yeryüzü kimyası ve yaşam destekleme yeteneğinin üzerinde etkileri olduğu gözlemlendi. Buna örnek olarak da 66 milyon yıl önce dinozor çağında yaşanan çarpma örnek veriliyor.

Dünyanın yıllar boyunca nasıl evrimleştiği kavranabilir

Southwest Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Simone Marchi, araştırmada yeni bir çarpma modeli geliştirerek antik küre katmanı verileriyle karşılaştırdıklarını söylerken bunun sonucunda dünyaya her 15 milyonda bir dinozor çağında yaşandığı gibi şehir büyüklüğündeki asteroidlerin çarptığı sonucuna vardıklarını ifade etti.

Şehir büyüklüğünde asteroidler Dünya'ya çarpmış olabilir Tam Boyutta Gör

Araştırmacılar, çarpmalardan kaynaklanan etkilerin yıllar boyunca kanıtların çoğunu yok ettiğini ancak Marchi tarafından ortaya konulan modelin gezegenimizde yaşanan patlamalar hakkında yeni bilgiler edinilmesini sağladığını belirtiyor. Ek olarak bilim insanları, bu tarz bulguların “erken dünya” hakkındaki bilgilerimizi genişlettiğini ve dünyanın milyarlarca yıl boyunca nasıl evrimleşip bu hâle geldiğini kavramamızı sağladığına dikkat çekiyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
29729 kez okundu.
11 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Uzay, asteroid ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim