Anlık Bildirim

Skoda otomobillerde akıllı ızgara yer alacak: Ne işe yarıyor?

Çek otomobil üreticisi Skoda yaya güvenliği için yeni teknolojiler geliştiriyor. Şirket gelecekteki otomobillerinde kazaların sayısını azaltmak için akıllı ızgaraya yer verecek.

Skoda otomobillerde akıllı ızgara yer alacak: Ne işe yarıyor? Tam Boyutta Gör

Skoda mühendisleri, robotik uzmanlarıyla birlikte Smart Grille projesi üzerinde çalışmaya başladı. Söz konusu proje çerçevesinde, yollarda meydana gelen kazaların sayısını azaltmaya yardımcı olacak bir "Akıllı Izgara" oluşturulacak.

Yeni teknolojinin markanın gelecekteki otomobillerinde uygulanması planlanıyor. LED şeritlere sahip dijital ızgara yol kenarındaki yayalar tarafından görülebilecek semboller veya animasyon şeklinde grafik mesajlar gösterecek.

Skoda otomobillerde akıllı ızgara yer alacak: Ne işe yarıyor? Tam Boyutta Gör

Akıllı ızgara nasıl çalışacak?

Örneğin bir araba yaya geçidine yaklaştığında yeşil bir ok yayalara sürücünün onları fark ettiğini bildirecek ve yoldan geçebileceklerini söyleyecek. Yayalar karşıya geçtikten sonra "Yaya geçidinden uzak dur" şeklinde bir uyarı belirecek.

Bir başka senaryo da yaya geçidine yaklaşan bir aracın herhangi bir nedenle duramamasıyla ilgili. Bu durumda akıllı ızgara yolun kenarında bekleyen kişilere bunu bildirmek için kırmızı üçgen eşliğinde "Dikkat, duramıyorum, yaya geçidine adım atmayın" mesajını gösterecek.

Skoda otomobillerde akıllı ızgara yer alacak: Ne işe yarıyor? Tam Boyutta Gör

Robotik trafik ışığı geliyor

Çek Teknik Üniversitesi, Münih Teknik Üniversitesi ve Skoda uzmanları projenin ikinci bileşeni üzerinde de çalışıyor. Bu kapsamda mobil trafik ışığına benzeyen, iki metreden uzun IPA2X adlı bir robot geliştirildi. Çocukların, yaşlıların ve engellilerin güvenli bir şekilde karşıdan karşıya geçmelerine yardımcı olacak.

Skoda otomobillerde akıllı ızgara yer alacak: Ne işe yarıyor? Tam Boyutta Gör

IPA2X aynı zamanda 5G üzerinden yaklaşan araçlara sinyal göndererek onları yavaşlamaları konusunda uyarabilecek. Tüm yayalar yolun karşısına geçtikten sonra robot kaldırıma geri dönerek araçların hareket etmesine izin verecek. Şu anda test edilen robot trafik ışığı 2025 yılı itibariyle yollarda olabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3864 kez okundu.
10 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
skoda, akıllı ızgara ve
2 etiket daha Teknoloji Haberleri Yaşam
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim