Anlık Bildirim

SpaceX'in dev Mars roketi Starship ilk kez başarılı iniş yaptı: İşte o anlar

Elon Musk'ın uzay şirketi SpaceX, Mars hedeflerinde önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. Starship'in yüksek irtifa test roketi denemelerinde ilk kez başarıya ulaşıldı.

SpaceX'in dev Mars roketi Starship ilk kez başarılı iniş yaptı: İşte o anlar Tam Boyutta Gör

SpaceX'in yeni nesil gezegenler arası uzay gemisi Starship, yüksek irtifa test uçuşlarında ilk kez başarıya ulaştı. SN15 isimli yeni prototip roketi, test görevini kusursuz bir şekilde sonlandırdı ve SpaceX böylece Starship'in geliştirme sürecinde önemli bir kilometre taşını daha geride bırakmış oldu.

SN15 prototipi Perşembe günü TSİ 00.24'de SpaceX'in Teksas'taki fırlatma sahasından kalkışa geçti. Roket, tıpkı önceki SN11 ve SN10 prototip denemelerinde olduğu gibi yaklaşık 10 kilometre yüksekliğe ulaşmayı başardı. Sonrasında ise gövde üstü iniş pozisyonuna geçerek yüzeye doğru alçalmaya başladı ve görev sonunda müthiş bir inişe imza attı. SN15 böylece bir test görevini her şeyiyle sorunsuz bir şekilde sonlandıran ilk yüksek irtifa Starship prototipi oldu.

SpaceX aslında daha önce SN10 prototipinde roketi yüzeye indirmeyi başarmıştı ancak inişten sadece bir kaç dakika sonra SN10 aniden infilak etti. Dolayısıyla SN10 testi başarılı bir iniş olarak değerlendirilmiyor. 

Kalkış ve iniş anlarından görüntüler:

İnişin ardından test göreviyle ilgili bazı açıklamalar yapan SpaceX,"SN15 yazılımından motoruna ve aviyoniğine kadar üretim/uçuş sürecini hızlandıran ve daha verimli hale getiren iyileştirmelere sahip. Daha spesifik olarak; yeni geliştirilmiş aviyonik suiti, güncellenmiş itici yakıt mimarisi ve yeni Raptor motor tasarımı ve konfigürasyonu." ifadelerini kullandı.

50 metre uzunluğa sahip olan SN15, boyutları anlamında tam ölçekli bir prototip. Ancak roketin bünyesinde sadece 3 Raptor motoru yer alıyor. Starship'in nihai hali ise tam 6 Raptor motoruna ev sahipliği yapacak.

Starship ayrıca Super Heavy isimli devasa bir iticinin üzerine yerleştirilecek. Starship'i yüzeyden yörüngeye taşıyacak olan Super Heavy'nin, tam 72 metre uzunluğunda olması ve 30 Raptor motoruna ev sahipliği yapması bekleniyor. Yani Starship ve Super Heavy'nin toplam uzunluğu tam 122 metre olacak.

SpaceX bu yıl içerisinde Starship'i uzaya ulaştırmayı ve ilk Starship resmi görevlerine başlamayı planlıyor. Daha sonra 2023 yılında Ay'a, 2025 yılında ise Mars'a insan taşıma hedefi var. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim