Anlık Bildirim

Bakanlık, düşmeyen sıfır otomobil fiyatlarıyla ilgili inceleme başlattı

Ticaret Bakanlığı, ÖTV'lerde matrah değişikliğine rağmen araçlarda fiyatın düşmemesine yol açan haksız ticari uygulamaların tespiti için müfettişler görevlendirildiğini duyurdu.

Ticaret Bakanlığı sıfır otomobil fiyatlarını incelemeye aldı

Geçtiğimiz ağustos ayında otomobillere uygulanan ÖTV matrahlarında düzenlemeye gidildi. Düzenlemeyle birlikte özellikle 276 bin TL ile 320 bin TL aralığında olan sıfır otomobillerin fiyatlarında düşüş yaşandı.

"Bakanlığa 2 binden fazla şikayet dilekçesi geldi"

Ancak söz konusu indirimlerin fiyat listeleriyle sınırlı kaldığı, bazı bayilerin ÖTV matrah değişikliği sonrası ortaya çıkan indirimi fiyatlara yansıtmadığı yönünde pek çok şikayet ortaya çıktı. Ticaret Bakanlığı konuyla ilgili harekete geçti ve denetleme yapmak üzere müfettişler görevlendirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"12.08.2021 tarihli 4373 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla özel tüketim vergisi matrahlarında yapılan değişiklik ile sıfır km araçların fiyatlarının düşürülmesi amaçlanmıştır. Ancak sıfır km araç fiyatlarını düşürmeyi amaçlayan söz konusu düzenlemenin piyasa fiyatlarına yansımadığına ilişkin olarak Bakanlığımıza 2.000’den fazla şikayet dilekçesi ulaşmıştır.

Söz konusu şikayet başvurularında, bayiler tarafından ÖTV düzenlemesi kapsamındaki araçların fiyatlarında indirim uygulanmaktan imtina edildiği ve ayrıca stoklarındaki sıfır kilometre araçları çeşitli gerekçelerle galericilerle anlaşma yoluna giderek veya kendi bünyelerinde yüksek fiyattan ikinci el araç olarak satmaya çalıştıkları gibi iddialar yer almıştır.

Yine bu şikayet başvurularında; yukarıdaki haksız işlemleri yapan bayilerin stoklarında araç kalmadığını iddia ederek ÖTV düzenlemesi kapsamındaki araçları müşterilerine satmadıkları ifade edilmiştir."

Müfettişlerce, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili diğer mevzuat kapsamında denetimlere başlandı. Müfettişler bu kapsamda sıfır kilometre araçlara ilişkin üretici, distribütör, bayi ve galerici araç tedarik zincirini inceliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
12914 kez okundu.
144 kişi, toplam 161 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, s5 hf ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim