Katı Hâl Sürücüsü, yani SSD’ler her ne kadar popüler olmuş ve fiyatları uygun hâle gelmiş olsa da, HDD’ler hâlâ depolama alanında oldukça yoğun şekilde kullanılıyor. Kişisel bilgisayarlara yönelik HDD’ler arasından tercih yapmak her ne kadar kolay olsa da NAS gibi cihazlara yönelik tercih yaparken dikkat edilmesi gereken hassas noktalar var. Bu noktalar, ilginç şekilde, üreticiler tarafından pek de açık şekilde dile getirilmiyordu. Bu durum, bir nebze de olsa değişiyor.
İlginizi Çekebilir
Shingled Magnetic Recording, SMR, manyetik depolama yöntemlerinden biri ve fiziksel disk üzerindeki veri yoğunluğunu artırıyor. Manyetik yazıcı uç, disk üzerine paralel verileri tıpkı çatıya kiremit döşer gibi kısmi olarak üst üste bindirerek yazdığı için depolama kapasitesi, disk boyutunu değiştirmeden artıyor. Kısmen üstüne yazma yoluyla veri kaybı olmamasının sebebi ise, fiziksel limitten ötürü yazıcı ucun, okuyucu uçtan daha büyük olması. Yani üzerine yazılan kısım zaten anlamlı bir veri barındırmıyor. Bu yöntem, her ne kadar kişisel bilgisayarlarda problem teşkil etmese de NAS gibi sunucu merkezli çözümlerde, çeşitli yazılımların da etkisiyle hatalara ve kayıplara sebep oluyor.
Firmalar, bu duruma yönelik şimdiye kadar açık bir bilgilendirme yapmıyordu ve bu sebepten ötürü tüketiciler zorluk yaşamaktaydı.
Ayrıca Bkz. "HP OMEN oyuncu dizüstü modeli Ryzen 7 4800H ile güncellendi"
Sektörün HDD alanında en büyük isimlerinden ikisi, bu konuya açıklık getirmek için HDD serilerinin hangilerinde SMR teknolojisinin kullanıldığını tablolarla açıkça ifade etmeye başladı. Bunun yanında, yaptıkları açıklamalarla NAS çözümlerine yönelik pazarlanan HDD’lerin hiçbirinde SMR teknolojisinin aktif olmadığı da belirtildi.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


En basit veri kurtarma işlemlerinde yaşanan ve geri dönüşü olmayan maduriyetler artik SMR diskler hakkında açıklama yapmaya zorluyor.
Yazı içeriği CMR ve SMR diskler ile ilgili aslında. Burada üzerinde durulması gereken SMR disklerin özellikleri.
SMR diskler performans açısından oldukça hızlı
Ancak kullandığı çalışma prensipleri , bugüne kadar alıştığımız en basit veri kurtarma işlemlerini dahi kâbus haline getirdi.
WD global sitesinde SMR diskler hakkında makaleler mevcut . Ama hangi modeller SMR hangisi CMR bununla ilgili bilgiler one çıkarılması gerekiyor
WD10S... diskler SMR dir.
Bu iki disk SMR dir
WD10SMZW
WD10SPZX
Bunlar da CMR
WD10JPVX
WD10JPVT
WD10TMVW
WD10TMVV
WD10LPVX
WD10LPVT
Hepsi 1 TB disk
WD 3.5" disklerinin bazıları hala Hitachi teknolojisine sahip. Toshiba 3.5" disklerin tamamı Hitachi
Yazıda verilen tablo sanırım açıklama tarihinden sonra imal edilecek disklerde kullanılacak teknolojiyi kastediyor. Ama 2018 imali SMR diskler piyasada çoktan. Ve birçok kişi madur oldu. Verilerini kaybetti Ve onlara ulaşamadı. Diskler sapasağlam. Ama veriler uçtu.
Ve bu en basit veri kaybı işlemini çözebilen yok henüz.
Yakında WD de Seagate gibi veri kurtarma departmanı açar ise şaşırmam.
Herşeye rağmen WD tercih edilebilecek bir marka hala. Seagate den uzak durun . Toshiba iyidir