Anlık Bildirim

Toyota, çip krizi nedeniyle Japonya'daki iki tesisinde üretime ara veriyor

Toyota, çip tedarikindeki sıkıntılar nedeniyle önümüzdeki ay geçici olarak üç üretim hattını durduracak. Söz konusu kesinti nedeniyle şirketin üretiminde 20 bin adet kayıp yaşanacak.

toyota çip krizi Tam Boyutta Gör

Otomotiv dünyasında patlak veren çip krizi, üretimi kötü yönde etkilemeye devam ediyor. Son olarak Toyota da önümüzdeki ay Japonya'daki iki tesisinde üretime ara vereceğini duyurdu.

Şirketten yapılan açıklamada, iki tesisteki toplam üç üretim hattında üretimin duracağı belirtildi. Toyota'nın Iwate fabrikasında, C-HR'ın üretildiği hat 7 Haziran'dan itibaren 8 gün boyunca çalışmayacak. Aynı tesiste Yaris ve Yaris Cross'un üretim hattıysa yine aynı tarihten itibaren 5 gün boyunca kapalı kalacak.

Aynı tarihten itibaren Miyagi Prefecture fabrikasında da Yaris Cross'un üretildiği hat üç gün boyunca çalışmayacak. Bu kararla birlikte Toyota, çip tedarikindeki aksamalar nedeniyle ilk kez kendi ülkesinde üretimi durdurmuş olacak. Nikkei Asia'nın haberine göre bu aksama nedeniyle Japon markanın üretiminde 20 bin adet kayıp yaşanacak.

Söz konusu rakam, mart ayında sona eren mali yıl içerisinde gerçekleşen üretimin yüzde 1'inden daha azına denk geliyor. Dolayııyla bir tek bu haberi göz önüne aldığımızda rakamlar pek karamsar durmasa da işin küresel boyutu biraz daha büyük. Zira AlixPartners'ın kısa süre önceki raporuna göre çip krizi yüzünden bu yıl küresel araç üretiminde 3.9 milyon adet kayıp yaşanacak. Bunun da üreticilere maliyeti 110 milyar dolar civarında olacak.

Bu yılın ilk çeyreğinde patlak veren çip krizi ikinci çeyrekte daha kötü bir hal aldı. Üstelik durumun 2022 yılından önce normale dönmeyeceği konuşuluyor. Hal böyle olunca, ülkemizde zaten pamuk ipliğine bağlı olan fiyat artışlarına bir sebep daha eklenebilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim