Anlık Bildirim

TR uzantılı domainler ODTÜ'den özel firmalara transfer ediliyor

BTK'nın domain satış sözleşmesi kapsamında 29 yıldır ODTÜ tarafından yürütülen .tr uzantılı domain kaydı işlemi artık BTK'nin belirlediği 13 firma tarafından gerçekleştiriliyor.

TR uzantılı domainler ODTÜ'den özel firmalara transfer ediliyor Tam Boyutta Gör

BTK’nin 21 Aralık 2018’de imzaladığı sözleşme ile .tr uzantılı domainlerin kayıt yetkisi Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) alındı ve BTK’ye devredildi. 29 yıldır ODTÜ tarafından gerçekleştirilen .tr domain kaydı işlemi, BTK’nin belirlediği 13 firma tarafından yürütülecek.

TR uzantılı domainlerin kayıt ve diğer işlemleri ODTÜ’ye ait nic.tr isimli web sitesinden yapılıyordu. TR uzantılı domainlerin, BTK’nin belirlediği kayıt operatörlerine transfer edilmesi gerekiyor. Bu işlem şimdilik nic.tr’den yapılıyor. Bu yılın Ağustos ayında nic.tr web sitesi kapatılacak ve .tr Ağ Bilgi Sistemi'nin (TRABİS) faaliyete geçecek. Transfer ve diğer işlemlerin TRABİS’tan yapılması gerekecek.

Nic.tr faaliyetteyken nic.tr üzerinden alınmış alan adlarının DNS sunucu yönlendirme hizmeti nic.tr tarafından verilmeye devam edilecek. TRABİS’in faaliyete geçtiğinde alınan alan adlarının sunucu yönlendirme işlemi ise hizmet aldığınız kayıt kuruluşu tarafından yapılacak.

BTK’nin belirlediği 13 kayıt operatörü arasında ODTÜ Geliştirme Vakfı sahipliğinde kurulan METUnic firması da yer alıyor. Dilerseniz .tr uzantılı domaininizi bu firmaya transfer ederek hizmetinizi ODTÜ çatısı altında almaya devam edebilirsiniz.

2010 yılında BTK tarafından hazırlanan İnternet Ağ İnternet Alan Adları Yönetmeliği’ni yürürlüğe girmişti. Bu yönetmelik ile birlikte ODTÜ, üniversitenin mevcut haklarının yeterince korunmadığı gerekçesiyle hukuki süreç başlatmıştı. Davaların sonucunda ODTÜ ve BTK fikir birliğine vararak TRABİS’in kurulmasına karar verdi. Com.tr, net.tr gibi .tr uzantılı domainlerin kayıt yetkisinin BTK’ya devri için 21 Aralık 2018’de sözleşme imzalandı. Ağustos 2020’de TRABİS’in faaliyete alınmasına karar verildi. Yaklaşık 400 bin adet .tr alan adı bulunuyor.

Nic.tr üzerinden domain transferi nasıl yapılır?

TR uzantılı domainler ODTÜ'den özel firmalara transfer ediliyor Tam Boyutta Gör

TRABİS açılana kadar transfer işlemleri nic.tr üzerinden yapılıyor. Nic.tr anasayfası altında bulunan “Aktarım yapmak için tıklayınız” butonu ile transfer sayfasına ulaşabilirsiniz. Hesabınıza giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan kayıt firmaları arasından istediğinizi seçerek işleme devam edebilir ve GSM numarası ile doğrulama yaparak ilgili firmanın web sitesine yönlendirilirsiniz. Kayıt firmasından gerekli bilgileri doldurduktan sonra hesap aktarımı sağlanmış olacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7785 kez okundu.
19 kişi, toplam 23 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
tr, Türkiye Haberleri ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim