Anlık Bildirim

TSMC ile Apple arasında dev ortaklık

Her yıl gelirlerinin çeyreğinden fazlasını oluşturan Apple için TSMC bütün muslukları açmış durumda. Bant rezervasyonundan fiyat optimizasyonuna kadar pek çok ayrıcalık var.

TSMC Tam Boyutta Gör

Küresel çip krizi ile birlikte Tayvanlı TSMC çok daha fazla ön plana çıkmaya başladı. Daha verimli üretim teknolojileri sayesinde çok önemli müşterileri bünyesinde barındıran TSMC haliyle yeni üretim sistemlerini üçüncü taraflardan satın alırken öncelikli oluyor. TSMC’nin önceliği ise tek bir firmada. 

Apple ve TSMC aşkı

Sektör kaynakları Apple ile TSMC arasında çok büyük bir ortaklığın olduğunu belirtiyor. Apple için donanım satışlarının ne kadar önemli olduğu herkesin malumu. Hal böyle olunca yonga setlerinin üretimi için hiç bir fedakârlıktan çekinmiyor. 

Kaynaklara göre TSMC’nin gelirinin yüzde 26’sı Apple’dan geliyor. Geçen yıl 45 milyar dolar civarında gelir elde eden TSMC’nin Apple’dan aldığı miktar yaklaşık 11 milyara denk geliyor. Diğer taraftan Apple’ın yonga üretimine ne kadar bütçe ayırdığı da ortaya çıkmış oluyor. Elbette bu rakam tam olarak üretim masraflarına karşılık değil. İçerisinde bantları rezerve etmek için ekstradan ödenen primler de mevcut. İkinci olarak MediaTek geliyor ve gelirdeki payı sadece yüzde 5. AMD, Nvidia gibi müşterilerin paylı ise gittikçe azalıyor. 

Apple fazladan ödediği miktarlar ile 4nm ve hatta 3nm hatlarını garantilemiş durumda. Yeni nesil Apple A16 ve Apple M2 yonga setleri ile sonrası dönemler için sıkıntı yaşamamak istiyor. Zaten hali hazırda bir çip sıkıntısı mevcut. 

TSMC Tam Boyutta Gör

TSMC ödenen bu büyük miktarlar karşılığında sadece bant rezerve etmiyor. Örneğin çip krizi nedeniyle müşterilerine yüzde 20 civarında zam yapan TSMC, söz konusu Apple olunca zammı yüzde 3 civarında tuttu. Zira Samsung her an bu büyük müşteriyi kapabilmek için fırsat kolluyor. 
Bu hengâme içerisinde sağa sola koşturan bir firma var ki o da Intel.

Özellikle Arc Alchemist ekran kartlarının üretiminde kaza yaşamak istemeyen firmanın patronu Pat Gelsinger kısa süre önce TSMC ile bir görüşme yaptı. 2023 yılında TSMC’nin en büyük müşterilerinden birisi olma isteyen Intel ayrıca 3nm sürecinde hat rezerve etmek istiyor. TSMC yeteri kadar kapasitesini arttıramazsa Intel’in işi biraz zor gibi. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim