Anlık Bildirim

Türkiye'den Volkswagen'e Avrupa Parlamentosunu karıştıran taahhüt

Avrupa Parlamentosuna göre Türkiye, yeni fabrikasını Manisa'ya kurması için Volkswagen'e 40 bin araçlık garanti ve 400 milyon euro teşvik verdi. Bunun AB kurallarına uygunluğunun incelenmesi istendi.

Türkiye'den Volkswagen'e Avrupa Parlamentosunu karıştıran taahhüt Tam Boyutta Gör

Alman otomotiv devi Volkswagen, yeni fabrika yatırımı için Türkiye’yi seçmeye çok yakın. Görüşmeler iki hafta içerisinde tamamlanacak. Geçtiğimiz aylarda Volkswagen’in Türkiye’yi seçmesi için devletin bütçesinden 40 bin araçlık garanti verildiği iddiaları ortaya atılmıştı. Bugün gelen haberler bu iddiaları doğrular nitelikte.

Volkswagen’in yeni fabrikasını Manisa’ya kuracak olması Avrupa Parlamentosunun (AP) gündeminde. Bir grup parlamenter, Alman üreticinin yeni fabrikasını Türkiye'de kurma planlarına karşı AB Komisyonu'nu harekete geçmeye çağırdı. Komisyon'a sunulan ve AP'deki farklı gruplara üye yedi parlamenterin imzasını taşıyan dilekçede, VW'nin Türkiye'de kurması söz konusu olan fabrikanın devlet teşvikleriyle ilgili AB kurallarına uygunluğunun incelenmesi talep edildi.

40 bin araçlık garanti ve 400 milyon euro teşvik

Peki Volkswagen’e sunulan devlet teşvikleri neler? Alman Yeşiller partisi üyesi Reinhard Bütikofer’e göre, Volkswagen’in Türkiye’yi seçmesi için 40 bin araç alım garantisi ve devlet bütçesinden 400 milyon euro’luk teşvik verildi. Bütikofer’in açıklaması şu şekilde:

Türkiye'den Volkswagen'e Avrupa Parlamentosunu karıştıran taahhüt Tam Boyutta Gör

Fabrika için yapılan yer seçiminde Türk devletinin bütçesinden 40 bin araçlık garanti ile 400 milyon euroluk cömert teşviğin belirleyici olduğu görülmektedir. Türkiye Gümrük Birliği çerçevesinde AB pazarına serbest erişim karşılığında, devlet teşvikleri ile ilgili AB düzenlemelerine uyma taahhüdünde bulunmuş, ancak yasalarını bu alanda hâlâ AB hukukuna uyarlamamıştır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan taksileri Volkswagen'e çeviririz demişti

Geçtiğimiz ay ortaya çıkan haberde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir toplantı sırasında İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu’ya şu sözleri söylediği ifade edilmişti: “Volkswagen’in yatırımından sonra biz de sizin taksilerin tamamını Volkswagen’e çeviririz. Sizin için özel bir model üretmelerini isteriz” İstanbul’da kayıtlı yasal taksi plakası sayısı 18 bin. Üstelik bu araçların 5 yaşını doldurduktan sonra yenilenmesi gerekiyor.

Parlamentoya sunulan soru önergesi: http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/P-9-2019-002927_EN.html

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
42613 kez okundu.
61 kişi, toplam 68 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, volkswagen teşvik ve
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim