Geçtiğimiz aylarda Türkiye'nin lityum üreteceğini ve bu alandaki dışa bağımlılığın kısmen de olsa azalacağını siz değerli okurlarımıza aktarmıştık. Bahse konu olan ETİ Maden Lityum Üretim Tesisi bugün düzenlenen resmi törenle açıldı.
Söz konusu tesiste üretilecek lityumun başta yerli otomobil TOGG olmak üzere mobil cihazlar, tabletler ve bilgisayarlar gibi akıllı teknolojilerde kullanılacağı açıklandı. Lityumun rafine bor üretimi esnasında ortaya çıkan sıvı atıklardan geri dönüştürme yoluyla üretileceğinin altını çizen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu yöntemin ETİ Maden'e özgü ve dünyada ilk olduğunu belirtti.
İlginizi Çekebilir
Eskişehir Kırka'da hayata geçen pilot tesisin ilk etapta yıllık 10 tonluk üretim yapacağı açıklandı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Bakan Dönmez, "Tesisimiz tam kapasite devreye girdiğinde yıllık 600 tonluk bir üretimle inşallah Türkiye’nin lityum ihtiyacının yarısını buradan karşılayacağız. Böylece yıllık 20 milyon dolara denk gelen lityum ithalatının da önüne geçmiş olacağız." şeklinde konuştu.
Ayrıca Bkz. "Trafik cezalarında düzenleme: Tutanaklar e-posta adresine gönderilecek"
Yılda 440 bin metreküp sıvı atık işlenecek
Lityum üretim tesisinin doğaya saygılı, geri dönüşüm odaklı ve sürdürülebilir üretim anlayışıyla hayata geçirildiğini ifade eden Bakan Dönmez sözlerini şöyle sürdürdü: "Mevcut stok sahasında bulunan atıklar lityum üretmek için değerlendirilecek ve böylece yeni atık depolama alanlarına duyulan ihtiyaç da azalacak. Tesisimizde yılda yaklaşık 440 bin metreküp sıvı atık işleyeceğiz ve bu atığın yüzde 90’ını geri kazanacağız. Atık depolama maliyetinin azalmasıyla yılda 1 milyon 300 bin dolarlık depolama maliyetinden de tasarruf etmiş olacağız."
Bakan Dönmez, tesiste lityum karbonat üretiminin yanı sıra yan ürün olarak boraks dekahidrat üretiminin yapılacağını da sözlerine ekledi.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/bakan-donmez-rafine-bor-uretimi-esnasinda-ortaya-cikan-sivi-atiklardan-lityum-uretecegiz/2089464 Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:



Evcil hayvanların yerini almaya aday yapay zekaya sahip tüylü robot

Evcil hayvanlarini oyuncak gibi kullanan insanlar icin yeni bir teknoloji degil.
togg projesi planlanan şekilde ilerliyor ve gelecekte avantaj kazandıracağı kesin ancak öyle bir zamana denk geldikki pandemiden dünya ekonomisi sarsılmış şekilde ve Türkiye'de bundan fazlasıyla nasibini aldı ne yazıkki.Bİz şuan %100 yerli iphone telefonda üretsek sokakdaki vatandaş alım gücünden ve işsizlikten ötürü yapılan üretimleri beğenmeyecek.
Türkiye şartlarında her konu ve durum "vatandaşın alım gücü ile" doğru orantılı şekilde ilerliyor.Yani doğru birşeyler yapılsa dahi alım gücü düşerse o olumlu adımlar olumsuz görülüyor.Yıllarca yurtdışından yatırım konusu sıkça eleştirilirken samsung ve oppo gibi büyük firmaların ülkeye fabrikalar açıp yatırım yapacak olması dahi olumlu görünmüyor şu dönemde,oysaki önemli bir ekonomik gelişme bu.Diğer tarafdan volkswagen fabrika kuracağını açıkladığından fabrika yeri üzerinden eleştiri yağmuru edilip sonradan almanyanın tamamen siyasi bir kararla zorlama şekilde volkswagenin fabrika kurmasını engelleyincede "vw dahi fabrika kurmaktan vazgeçti,ülkenin prestiji düştü" diye aynı kişiler yazdı çizdi sürekli.
Kısacası bu gelişmelerin toplumda görüş olarak bir ayarı yok,tamamen siyasi görüşler üzerinden değerlendirme ve mevcut alım gücü üzerinden yapılan yorumlar var.Bu yorumların bazıları kararsızlardan diğer kısmı ise tamamen provokasyon amaçlı yazılıyor.Kararsız olanlar konu ile alakalı "doğrumu yanlışmı" düşünceleri içinde gerçeği aramaya çalışarak samimi davranırken provokatif mesajları atanlarda tamamen algı kasmaya çalışıyor.
şuan 18650 pili sarj ediyorum bu konu denk geldi ilginç.