Anlık Bildirim

Turkovac'ın Faz-3 sonuçları açıklandı

Yerli koronavirüs aşısı Turkovac'ın Faz-3 sonuçları açıklandı. Etkinlik açısından Çinli Sinovac aşısı kadar etki gösterdi. Belirgin büyük bir yan etki tespit edilmedi.

Turkovac'ın Faz-3 sonuçları açıklandı Tam Boyutta Gör

Türk bilim insanları tarafından geliştirilen inaktif koronavirüs aşısı Turkovac’ın Faz-3 sonuçları nihayet açıklandı. Aşının belirgin bir yan etkisi olmadığı belirlendi. Turkovac, acil kullanım onayı almış ve yaygın kullanımına başlanmıştı.

Covid-19 oranı yüzde 4,55

Turkovac’ın Faz-3 aşamasında 1008 kişi üzerinde etkinlik analizi yapıldı. Bu kişilerin yarısına iki doz Turkovac, diğer yarısına ise iki doz Çinli Sinovac aşısı uygulandı. Etkinlik analizi yapılan 1008 kişiden 69 kişi Covid-19’a yakalandı. Bunların 23 tanesi Turkovac kolundaydı. Turkovac’ta Covid-19 oranı yüzde 4,55 olarak saptandı.

"En az Sinovac kadar etkili"

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Tanrıöver, aşının etkiinliği ve yan etkileri hakkında şunları söyledi:

"Hastaneye yatan yalnızca 3 hasta oldu. Bunlar da aşının koruyuculuk süresinden önce yakalananlardı. Güvenlik verilerimizi beklenen ve beklenmeyenler olanlar olarak ayrı ayrı takip ediyoruz. TURKOVAC kolunda beklenen yan etkilerin Coronavac'a göre biraz daha fazla olduğunu gördük. Yan etkileri evrelendiriyoruz. Kişide hasara, fonksiyon kaybına uğratmış mı, bunlara bakıyoruz. Evre-3 etkisi bir kişide oldu. O da bulantı, kusma vakası. Coronavac kolunda oldu. Aşı yerinde ağrı olduğunu söyleyebiliyoruz. İki aşıda da ciddi başka bir şey olmadı. TURKOVAC en az, Coronavac (Sinovac) kadar etkin ve güvenilir bir aşıdır. Çalışmalarımız, araştırmalarımız sürüyor."

Turkovac'ın etkinlik oranı ne kadar?

Turkovac'ın etkinlik oranı hakkındaki soruya Prof. Tanrıöver, "Coronavac'ın etkinliği bu kadar, Turkovac'ınki şu kadar diyebileceğimiz durum yok. Dünyada artık kıyas ürünlerle yapılan çalışmalar var. Turkovac'ın en az Coronavac kadar güvenli ve etkin bir aşı olduğunu söyleyebiliriz." yanıtını verdi.

Turkovac randevuları başladı

Turkovac aşısı yaptırmak isterseniz mhrs.gov.tr veya Alo 182 hattından aşı randevusu alabilirsiniz. Turkovac şu an için şehir hastanelerinde uygulanıyor. İlerleyen dönemde 81 ilde çok sayıda hastanede uygulanabilir olacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6966 kez okundu.
57 kişi, toplam 64 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, turkovac ve
2 etiket daha Popüler Bilim Covid-19
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim