Anlık Bildirim

Covid-19’u ve varyantlarını tükürük örneklerinden tespit edebilen bir cihaz geliştirildi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Harvard Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, tükürük örneklerini kullanarak SARS-CoV-2'yi 1 saat içinde tespit edebilen bir cihaz geliştirdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Harvard Üniversitesi’ndeki bilim insanları ve mühendisler, yaklaşık bir saat içinde bir tükürük örneğiyle SARS-CoV-2’yi tespit edebilen küçük bir masaüstü cihaz tasarladılar ve ona miSHERLOCK ismini verdiler. Araştırmacılara göre bu test, şu anda kullanılan PCR testleri kadar doğru sonuçlar çıkarıyor.

Yeni cihaz, Covid-19'u tükürük örneğinden tespit edebiliyor Tam Boyutta Gör

Çalışmada cihazın, şu an artışta olan Covid-19 varyantlarıyla bağlantılı spesifik viral mutasyonları tespit etmek için de kullanılabileceği belirtildi. Bu sonuç da aynı şekilde 1 saat içinde elde edilebilecek. Bu da virüsün farklı varyantlarını izlemeye ve genetik dizilemeye sahip olmayan bölgelere kolaylıklar getirebilir.  

Tamamen bağımsız bir teşhis

Araştırmacılardan James Collins araştırma ile ilgili şunları söyledi: “Cihazımız, ortaya çıkan yeni varyantları tespit etmede hızlı sonuçlar sağlayabilecek. Çalışmamızda İngiltere, Güney Afrika gibi varyantlar üzerinde çalıştık; ancak cihazımız delta varyantı gibi varyantların tespitinde de kullanılabilir. Cihaz, CRISPR/ Cas bileşenlerine maruz kalarak hedef RNA dizilerini tespit edebilecek.”

Yeni cihaz, Covid-19'u tükürük örneğinden tespit edebiliyor

Uzmanlar ayrıca, CRISPR teknolojisine dayanan cihazın fiyatının yaklaşık 15 dolar olacağını; ancak üretim arttıkça bu fiyatın çok daha düşük olabileceğini de vurguladı.  

Araştırmacılar çalışma ile ilgili açıklamalarına şunları da ekledi: “Amacımız, başka hiçbir ekipman gerektirmeyen, tamamen bağımsız bir teşhis oluşturmaktı. Hasta, bu cihaza tükürecek ve butona basacak, bir saat sonra da test sonucu ile ilgili yanıt alacak.”

Evlerden test yapılabilecek

Uzmanlar, sonuçların okunabilmesini ve sağlık yetkililerine gönderilmesini sağlayan bir akıllı telefon uygulaması da tasarladılar. Bu uygulamayla birlikte test sonuçları telefondan görülebilecek ve yetkililer bilgilendirilebilecek.

Yeni cihaz, Covid-19'u tükürük örneğinden tespit edebiliyor Tam Boyutta Gör

Cihazın 2 ila 3 dolarlık bir maliyetle üretilebileceğine inanılıyor. Eğer cihaz, FDA (Birleşik Devletler Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından onay alırsa ve üretilmeye başlanırsa Covid-19 konusunda bir dönüm noktası olabilir. Araştırmacılara göre insanlar, bu testleri evlerinden yapabilir ve sağlık merkezlerinin rahatlatılmasına yardımcı olabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim