Anlık Bildirim

Yenilenebilir enerji büyük şehirlerde popülerleşiyor!

IRENA'nın yakın zamanda yaptığı bir çalışmada büyük şehirlere kıyasla orta ve küçük ölçekli şehirlerdeki yenilebilir enerji teknolojilerinin gelişimi veya gelişememesi izleniyor.

Yenilenebilir enerji büyük şehirlerde popülerleşiyor! Tam Boyutta Gör

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) geçen ay şehirler için yenilenebilir enerji politikaları üzerine bir çalışma yayınladı. Şehirlere odaklanmanın nedeni, yenilenebilir enerji kaynaklarını artırma ve emisyon azaltma hedeflerini karşılama yetilerini ölçme isteğinden kaynaklanmaktadır. Büyük şehirler bunu destekleyecek gelir tabanlarına, düzenleyici çerçevelere ve altyapıya sahipken küçük şehirlerde genellikle yoktur.

Çalışma, farkındalığı artıran ve enerji geçişlerine doğru ilerleyenlerin çoğunlukla büyük şehirler olduğuna işaret etti. 1 milyon veya daha az nüfusa sahip daha küçük ve hatta orta ölçekli şehirler genellikle yenilenebilir enerjileri kucaklayacak finansmana veya siyasi desteğe sahip değiller ve aynı zamanda mega şehirler kadar görünür değiller.

Çalışma, Çin, Uganda ve Kosta Rika'dan altı orta ölçekli şehri analiz etti. Ve buşehirler iki nedenden dolayı seçildiler: Etkili politikaları var ve/veya
sürdürülebilir kalkınmalarını başlatabilecek, kullanılmayan yenilenebilir enerji kaynaklarına sahipler. 

Çalışamada ne yapıldı? 

Çalışma orta ölçekli şehirlerde yenilenebilir enerji dağıtımında görülen zorluklara ve başarılara dair bir inceleme yapıyor ve incelenen altı şehrin örnek olaylarını sunuyor. Çalışmadan anladığımız  kadaryla da bu şehirler 30.000 ila 1 milyon nüfuslu bir nüfus aralığına sahiptirler

Sonuç olarak bu boyuttaki şehirler, küresel enerji ile ilgili sera gazı emisyonlarının yaklaşık %70'inden sorumludur. Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki 100.000'den fazla nüfusu olan şehirlerin %98'i Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) hava kalitesi yönergelerini karşılamıyor.

Yenilenebilir enerji teknolojileri (RET'ler), daha temiz hava sağlarken iklim değişikliğinin şiddetini azaltmada merkezi bir rol oynamaktadır. Araştırmalar genellikle belirli küresel mega kent kümelerinin kentsel eğilimlerine odaklanır ve en hızlı büyüyen kategori olan ve yaklaşık 2,4 milyar insana (dünya nüfusunun %59'u) ev sahipliği yapan 1 milyon veya daha az nüfuslu şehirlere gerçekten odaklanmaz. 

Şehirler, yenilenebilir enerjileri teşvik etmek için aşağıdakiler gibi çeşitli faktörlerle motive edilir: 

  1. Ekonomik kalkınma ve istihdam.
  2. Sosyal eşitlik.
  3. Yönetim.
  4. Hava kalitesi.
  5. Güvenli ve uygun fiyatlı enerji.
  6. Temiz enerjiye erişim gibi.
  7. İklim istikrarı.
  8. Enerjiyle ilgili politika oluşturma.

Şehirlerin planlarının kendi koşullarına göre uyarlanması gerekir ve şehir enerji profillerini şekillendiren bazı faktörler şunlardır: 

  1. Demografik eğilimler.
  2. İklim bölgesi.
  3. Enerji varlıklarının mülkiyeti.
  4. Yerleşim yoğunluğu.
  5. Düzenleyici otorite.
  6. Kurumsal kapasite.
  7. Ekonomik yapı ve zenginlik.

Çalışamının temel motivasyonu daha küçük şehirlerin gezegenimizdeki kirlilik üzerinde fazla paya sahip olması. Büyük şehirler fazla göz önünde olduğu için daha fazla yenilebilir enerji için uygun bulunuyor. Çünkü bu şehirler aynı zamanda bulundukları ülkelerin "etiket" şehirleri oluyorlar. Ancak daha küçük şehirler bu bakımdan gelişmiyor bir istisna olmadıkça. Çalışmanın olayı da bu küçük şehirlerde yapılabilece şeyler şekilide özetlenebilir. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim