Anlık Bildirim

YouTuber'lara vergi kolaylığı geliyor

YouTube kanal sahiplerinin vergi ödemek için şirket kurması ve defter tutması gerekiyor. Yapılacak düzenlemeyle bu zahmetli süreç tarihe karışacak ve stopaj kesintisi usulü ile vergi kesilecek.

YouTuber'lara vergi kolaylığı geliyor Tam Boyutta Gör

TBMM’de yeni yasama yılı 1 Ekim’de başlayacak. Yeni yasama yılının başlangıcıyla beraber AK Parti’nin 55 maddeden oluşan Ekomoni Paketi gündeme girecek. Yeni Ekonomi Paketi’nin detayları belli oldu. YouTuber’lara vergi düzenlemesi geliyor.

Şu an yürürlükte olan yasaya göre YouTube’dan gelir elde edilen tüm kanalların vergi ödemesi gerekiyor. Google’dan yapılan ödemeler ticari kazanç olarak nitelendiriliyor ve yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekiyor. Şirket kuran kişiler bu vergiyi nasıl ödeyeceğini biliyor ancak şirket kurmayan kanal sahipleri vergi ödemiyor. Vergi beyannamesinde bulunmayan kişilere yıllar sonra büyük vergi cezaları geliyor. Düşük miktardaki vergiler, faiz ve cezayla beraber yüksek miktarlara ulaşıyor.

Ekonomi Paketi’ndeki düzenlemeye göre YouTube kanal sahiplerinden vergi tahsil etme işlemi kolaylaşacak. Kanal sahiplerinin zorlu işlemlerle uğraşması gerekmeyecek. Kanal sahiplerinin büyük cezalara maruz kalmasının önüne geçilecek.

Stopaj usülü ile vergi kesilecek

Kanun teklifine göre kanal sahiplerinin bankada özel bir hesap açması ve YouTube gelirlerini bu hesaba yönlendirmesi yeterli olacak. Banka, yatan tutarın doğrudan stopajını kesecek. Yani hesaba yatan paranın vergisi banka tarafından otomatik olarak kesilecek ve devlete aktarılacak. Hesap sahibinin ek bir işlem yapması gerekmeyecek. Bu sayede YouTube’dan gelir elde eden kişilerin defter tutma zorunluluğu ortadan kalkıyor. Kanal sahipleri, karmaşık prosedürler ile uğraşmayacak.

Ekonomi Paketi’nin içeriği tüm detaylarıyla paylaşılmadı. 1 Ekim’de TBMM’de yeni yasama yılının açılmasıyla birlikte kanun teklifinin tüm detayları kamuoyu ile paylaşılacak. Bu sayede söz konusu düzenlemenin detaylarını öğrenmiş olacağız. Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesi için Ekonomi Paketi’nin bu maddesiyle birlikte Meclis’ten geçmesi ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi gerekiyor. Bu süreç tamamlanana kadar eski usul ile vergilendirme yapılacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10808 kez okundu.
48 kişi, toplam 53 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
youtube, Türkiye Haberleri ve
3 etiket daha vergi Ekonomi Internet
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim