Anlık Bildirim

Sosyal medyada yüzlerce hesabın Çin yanlısı sahte haber ürettiği tespit edildi

Center of Information Resilience (CIR) tarafından hazırlanan bir rapora göre, sosyal medyada yüzlerce hesaptan oluşan geniş bir şebeke, sahte paylaşımlarla Çin'in itibarını arttırmaya çalışıyor.

Yüzlerce hesap Çin yanlısı paylaşımlar yapıyor Tam Boyutta Gör

Yeni yapılan bir araştırmaya göre 350'den fazla sahte sosyal medya profilinden oluşan geniş bir şebeke, Çin yanlısı bilgi paylaşımlarının öne çıkması için uğraşıyor. Dahası bu şebeke, Çin hükümetinin muhalifleri olarak görülen paylaşımları da itibarsızlaştırmaya çalışıyor.

Center of Information Resilience (CIR) tarafından hazırlanan rapora göre bu şebekenin amacı, Çin'in denizaşırı ülkelerdeki nüfuzunu ve imajını arttırmak. Sahte profiller şebekesi, yaptığı yalan yanlış paylaşımlarla beraber, Çin'in açık sözlü bir eleştirmeni olan sürgündeki Çinli iş adamı Guo Wengui'yi tasvir eden karikatürler de yaydı. Karikatürlerde yer alan diğer tartışmalı isimler arasında "muhbir" bilim insanı Li-Meng Yan ve Donald Trump'ın eski siyasi danışmanı Steve Bannon da var. 

Öte yandan bu sahte hesapların, Covid-19 hakkındaki yanlış bilgiler de dahil olmak üzere, birçok dezenformasyona sebep olduğu ortaya çıktı. Twitter, Facebook, Instagram ve Youtube'a yayılmış hesaplardan bazıları, yapay zeka tarafından oluşturulmuş profil resmi kullanıyor. Bununla birlikte bu tür şebekeler Çin'in devlet temsilcileri ve devlet medyası tarafından desteklenen benzer Çin yanlısı anlatıları güçlendiriyor. 

Şebeke tarafından öne sürülen anlatılardan birisi, ABD'nin insan hakları sicilinin zayıf olduğu yönünde. Örnek olarak da bu hesaplar, George Floyd'un ölümünü ve Asyalılara yapılan ayrımcılığa odaklanıyorlar. Diğer yandan bu şebeke Çin karşıtı haberleri de Çin hükümetinden önce yalanlıyor. Örneğin Çin'in Sichuan bölgesindeki Müslüman toplulukları sorgusuz sualsiz gözaltına aldıklarına dair yapılan haberi bu şebeke, "ABD ve Batı tarafından uydurulmuş yalanlar" olarak nitelendiriyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5768 kez okundu.
12 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
çin, Internet
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim