1985 yılından beri dünyanın dört bir yanından müzik kayıtlarını toplayan ve muhafaza eden ARChive of Contemporary Music (ARC), geniş plak koleksiyonunu dijitalleştiriyor. Özellikle 20. yüzyılın başlarında oldukça popüler olan 78rpm müzik kayıtlarını bulup, koruma altına alan Great 78 Project'i halka açmak için yaklaşık bir yıldır çalışmalarını sürdüren ARC, bugüne kadar 50 binden fazla plağı dijitalleştirdi ve Internet Archive'a yükledi.
Kâr amacı gütmeyen dijital bir kütüphane olan Internet Archive'a bugüne kadar 200 binden fazla kayıt bağışlandı. Çoğu 1950 öncesine ait olan bu kayıtların büyük bir bölümü bugünkü plaklarda kullanılan resinden değil gomalaktan yapılmış. 20. yüzyılın başlarında yaygın olarak kullanılan gomalak, fazla kırılgan olduğu için 60'lı yıllarda yerini başka hammaddelere bıraktı.
İlginizi Çekebilir

Gomalaktan yapılan bu plaklar fazlasıyla hassas olduğu için dijitale aktarılmamaları halinde ileride dağılıp yok olma ihtimalleri oldukça yüksek. Bu yüzden ARChive of Contemporary Music ve Internet Archive ortaklığında gerçekleştirilen bu dijitalleştirme çabası eski kayıtların muhafaza edilmesi için büyük önem taşıyor.
Internet Archive öncelikli olarak nadir bulunan ve günümüzde pek popüler olmayan müzik türlerinden kayıtları dijitalleştiriyor. Bluegrass, yodeling ve blues'ün ilk yıllarına ait kayıtlar Internet Archive'ın öncelik verdiği müzik türlerinden bazıları.
Bu eski kayıtların dijitale dönüştürülmesi son derece meşakkatli bir süreç. Kayıtları en doğru şekilde saklamak isteyen uzmanların plağı çalarken hangi iğneyi kullanacakları veya mikrofonu nereye yerleştirecekleri gibi ufak detaylara bile dikkat etmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra 1920'li yıllara kadar kayıtlarda standart bir oynatma hızı olmadığı için dijitale aktarırken kaydın hangi hızda çalınması gerektiğinin belirlenmesi gerekiyor.
ARChive of Contemporary Music ve Internet Archive'ın ortak çalışmasıyla dijital ortama aktarılan eski kayıtlara buradan ulaşabilirsiniz.
https://www.theverge.com/2017/8/12/16126346/50000-digitized-vinyl-internet-archive-great-78-project Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:



donanimhabercom
Instagram
Takip Et
Evcil hayvanların yerini almaya aday yapay zekaya sahip tüylü robot
D&R da kristal kafalı pikaplara istiyorlar 500 lira, çöp ses alıyorsun.
Plaktan nasıl ses çıkar desem kaç kişi kafadan anlatacak ? adamın suratına bakarlar.
Plak, üretimden dinlemeye analog olmalıdır ki, "plak" sesini alabilesin.
Sen gidiyorsun 500 lira, içinde entegre olan bir pikap alıyorsun, iğnesi kristal, plak alıyorsun dijital kayıt edilmiş mabel matizmiş bilmem teoman falan plağı. Diyorsun ki işte plağımdan vazgeçemiyorum. sesi çok old school #eskiler #oldbutgold #plağın sesi bir başka falan. Öl.
Bir kere, şarkının kayıdı analog mikserlerle yapılması gerekiyor, plağı dinlerken en azından manyetik kafa ve kaliteli iğne olması gerekiyor, dinlediğin pikap hiçbir dijital pre-amp tan geçmeden direk amfiye gidecek, amfin de sesi analog işleyecek, dijital entegre barındırmayacak, dinlediğin hoparlörler dahi özel olmalı, bass-mid-treble ayrı hoparlörlerün olmalı ve hoparlör filtreleme devren de olmalı.Elektrik hattın düzgün topraklanmış, hoparlörlerin sert plastikten değil, kaliteli kumaş olmalı. bass-mid-treble hoparlörlerin kağıttan imal edilmiş olmalı.
eğer "gerçek plak" deneğimi yaşıyorum diyorsanız, bunlara sahip olmalısınız. Pc den açıcan, dijital gelicek ses, pc den dijital işlenecek, amfileriniz de dijital olucak, diyeceksiniz ki "plak dinliyürüm". ağzım yarılır gülmekten. Foşur foşur middle ön temalı ufacık hoparlörlerden garip garip sesler geliyor, "eski datlar da bir başga olüyör" diyorlar. Poserlik böyle bir şey.