Anlık Bildirim

ABD, Çin'den ithal edilen bin 300 ürüne ek vergi getirdi

Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'i cezalandırmak için imzaladığı memorandumun ardından ABD'nin, ek vergi istediği ürünler belli oldu. Listede ileri teknoloji ürünleri de var.

ABD, Çin'den ithal edilen bin 300 ürüne ek vergi getirdi Tam Boyutta Gör
 

ABD Başkanı Donald Trump; geçtiğimiz hafta Çin hükümetinin, Çinli şirketlerin Amerikan şirketlerinin ticari sırlarını çalma eylemine sessiz kalmasını eleştirmiş ve hükümeti cezalandırmak için yeni vergi düzenlemelerini onaylamıştı. ABD'li şirketlerin yoğun Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirilen teknolojilerin Çinli şirketler tarafından kullanıldığını ve bu durumun adil rekabet ortamını bozduğunu belirten Trump, imzaladığı yeni düzenleme ile Çin'den ithal edilen bazı ürünlere ek vergiler getirmişti. ABD Ticaret Temsilciliği(USTR) bugün, hangi ürünlerden ek vergi alınacağını duyurdu.


Yüzde 25 ek vergi 

Temsilciliğin paylaştığı listede yaklaşık 1300 ürün yer alıyor. Çelikten televizyon bileşenlerine, tıbbi cihazlardan bulaşık makinelerine kadar farklı kategorilerde ürünlerin yer aldığı listede en dikkat çekici nokta ise gelişmiş teknoloji ürünleri oldu. Listede endüstriyel robotlar, haberleşme uyduları, uzay araçları ve yarı iletkenler de yer alıyor. Listede yer alan her bir ürünün ABD'de satılması için mevcut vergilere ek olarak yüzde 25'lik bir vergi daha ödenmesi gerekecek. Bu da listedeki ürünlerin ABD'de satışını oldukça zorlaştırıyor. Söz konusu düzenleme ile Çin'de üretilen ürünlerin ABD ekonomisine olan zararının en aza indirileceği belirtilirken ek vergi tutarının tüm ürünlerde uygulanmasıyla 50-60 milyar dolarlık vergi elde edileceği belirtiliyor.


ABD'nin yeni vergi düzenlemesi ve kapsadığı ürünler için 11 Mayıs tarihine kadar kamuoyunun yorumları dinlenecek. 15 Mayıs tarihinde de kamuya açık bir oturum düzenlenerek resmi görevlilerin ve vatandaşların düzenleme hakkındaki görüşleri birinci ağızdan dinlenecek. Aynı gün düzenlemenin son şekli de belli olacak ve ek vergiler 15 Mayıs tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak.


Çin'den yanıt gecikmedi 

Tabi ABD'nin uygulamasının netlik kazanması için önümüzde yaklaşık bir buçuk aylı bir zaman dilimi bulunuyor ancak dünyanın en büyük iki ticaret ülkesi arasında ticaret savaşının fitilini ateşleyen ABD'ye karşılık Çin'in hamlesi de gecikmedi. ABD'nin vergi düzenlemesine misliyle karşılık verileceğini duyuran Çin hükümeti, ABD'den ithal edilen 128 ürüne yüzde 25 oranında ek vergi getirdi. Çinli uzmanların ifadelerine göre Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı listedeki 128 üründen ek vergi alınmasıyla birlikte ABD'ye yaklaşık 50 milyar dolarlık ek vergi yükü yüklenmiş olacak.


Çin'in ek vergi alacağı ürünlerde ise soya fasulyesi, otomobil, kimyasal maddeler ve uçaklar gibi Çin'in en büyük ithalat kalemini oluşturan ürünler yer alıyor. Geçtiğimiz yıl Çin'in ABD'den 14 milyar dolarlık soya fasulyesi ithal ettiğini bildiren Bloomberg, yatırımcıların; soya fasulyesi ve uçaklar gibi kritik ürünlere vergi getirileceğini tahmin etmediklerini ve Çin'in hamlesinin oldukça şaşırtıcı olduğunu belirtiyor. Çin ise ABD hükümetinin ''Made in China 2025'' programını hedef aldığını ve karşı taraftan gelecek her karara aynı şekilde yanıt verileceğinin altını çiziyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3548 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uçak, çin ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim