Anlık Bildirim

AB'den elektrikli araçlara "gürültü çıkarma" zorunluluğu

Düşük hızda giderken neredeyse hiç ses çıkarmayan elektrikli araçların bisikletliler ve yayaları tehlikeye atması Avrupa Birliği'ni harekete geçirdi. Temmuz itibariyle yaptırım başlıyor...
Elektrikli araçlar hava kirliliğini ortadan kaldırdığı gibi sessiz çalışarak gürültüyü de azaltıyorlar. Ancak daha önce övgüyle bahsedilen bu özelliklerin bazı sıkıntılar yarattığı görülüyor. Elektrikli araçların -özellikle de düşük hızlardayken- ses çıkarmaması bisikletliler ve yayalar için önemli bir güvenlik riski oluşturuyor.
Avrupa Birliği'nin aldığı karara göre Temmuz 2019'dan itibaren Avrupa'da satılan tüm yeni elektrikli ve hibrit araçların yavaş giderken gürültü çıkarması gerekecek. Mevcut elektrikli araçların ise 2021 yılına kadar bir cihazla donatılması lazım. Yapılan bir araştırma, geleneksel otomobillere kıyasla elektrikli araçların bir yayaya çarpma olasılığının %40 daha yüksek olduğunu ortaya koymuş durumda. Diğer bir araştırma ise kör ve görme engelli insanların %93'ünün sessizlikten dolayı sorunlarla karşılaştığını gösteriyor.

Elektrikli araçlar beyaz gürültü çıkaracak

Elektrikli araçlardaki ses yayıcılar, standart araçların çıkardığı seslerden farklı bir ses çıkaracak. Muhtemelen sesin kaynak yönünün hemen fark edilebilir olması için bir çeşit tonal beyaz gürültü tercih edilecek. Yani bu da teorik olarak elektrikli araçların konumunun, benzinli veya dizel araçlardan daha kolay belirleneceği anlamına geliyor.
İngiltere'de şu an elektrikli araç sayısı 140.000’e ulaşmış durumda. 2030'a kadar bu sayının 9 milyona çıkması bekleniyor. Dolayısıyla daha şimdiden bu güvenlik sorununu ele almak son derece mantıklı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim