Anlık Bildirim

AMD Polaris davetiyeleri 1 Haziran’ı işaret ediyor

AMD Polaris tabanlı yeni nesil ekran kartları için nihayet ilk işaretler gelmeye başladı. Polaris grafik mimarisinin tanıtımı ile ilgili 1 Haziran tarihinde Tayvan’da bir etkinlik yapılacak.

AMD’nin Polaris tabanlı yeni nesil ekran kartlarını ne zaman lanse edeceği merakla beklenirken, internete sızdırılan davetiye görselleri, Computex 2016 fuarında resmi tanıtımın yapılacağını gösteriyor.

Davetiyede Polaris 10 grafik mimarisinin tanıtımı ile ilgili 1 Haziran 2016 tarihinde Tayvan’ın başkenti Taipei’de bir etkinlik yapılacağı belirtiliyor. Polaris grafik mimarisi taşıyan ekran kartlarının yanısıra, bir süre önce resmiyete kavuşan yedinci nesil APU ailesi Bristol Ridge de ayrıntılı olarak katılımcılara sergilenecek. Etkinlikte Polaris 10 ve Polaris 11 grafik çekirdeklerini taşıyan birer ekran kartının lanse edilmesi bekleniyor. Piyasaya çıkış tarihleri ile ilgili şimdilik net bir bilgi bulunmuyor.

Polaris 10

Son sızdırılan bilgilere göre, Polaris 10 grafik biriminde 2048 Stream işlemcisi, 32 adet GCN 4.0 işlem birimi, 256-bit veri yoluna sahip 8GB GDDR5 bellek yer alacak. GDDR5X bellek iddialarının çok zayıf kaldığı kartın, 5.5 TFLOPS seviyesine çıkabildiği ifade ediliyor.

AMD Radeon R9 390X/390 ekran kartı performansını, 299$ civarında bir fiyat etiketiyle sunacağı belirtilen ekran kartı, 135Watt civarında enerji harcıyor. R9 390X modelinin 275Watt civarında seyrettiği düşünüldüğünde, 14nm FinFET geometrisiyle aslında watt başına 2 kat performans artışının yakalandığını söyleyebiliriz. Kartın çalışma hızı ise 1350MHz seviyesinde olacak.

Nvidia’nın GeForce GTX 1080 ekran kartında 9TFLOPS performans değeri ve 180Watt ısıl tasarım gücü bulunuyor. Nvidia GeForce GTX 1070 ekran kartında ise 6.5TFLOPS performans ve 150Watt ısıl tasarım gücü bulunuyor. Bu açıdan Polaris 10 grafik birimi her ikisinin de gerisinde kalıyor ancak watt-performans gelişimi oldukça dikkat çekici. Bazı kaynaklar, mobil serideki en tepe Polaris ekran kartının 5.5TFLOPS değerini yakalayabileceğini dile getiriyor. 

Polaris 11

Polaris 11 ise 896 Stream işlemcisi, 128-bit veri yoluna sahip 4GB GDDR5 bellek, 14 adet GCN 4.0 işlem birimi ve 2.5TFLOPS performans değerine sahip. Isıl tasarım gücü ise sadece 50Watt civarında. Polaris 11, 110W TDP değerine sahip R7 370 ekran kartından çok az geride ve 180Watt TDP değerine sahip R9 270X ile hemen hemen aynı seviyede. Yine üretim geometrisinin watt başına performans açısından çok iyi iş çıkardığını belirtmek gerek. Polaris 11 grafik çekirdeğini, alt seviye ekran kartlarında ve mobil kart serilerinde göreceğiz.

AMD Radeon Teknolojileri başkanı Raja Kodhuri’nin sürekli watt başına performansı ikiye katladıklarını belirtmesi, bu noktadan daha iyi anlaşılıyor. Diğer taraftan, AMD bu iyileştirmeleri, GTX 1080 ekran kartını geride bırakacak bir kart için değil, önceki neslin performansını çok daha düşük TDP değerlerinde ve fiyatta geride bırakacak kartlar için kullanacak.

Bristol Ridge

AMD’nin yedinci nesil APU ailesini temsil eden Bristol Ridge, aslında masaüstü sistemleri de hedefliyordu ancak firma şimdilik buna değinmemeyi tercih ediyor. Muhtemelen Computex 2016 fuarında, bu planlar da netlik kazanacaktır.

Geliştirilmiş Excavator çekirdeklerini temel alan yeni APU ailesinde, Fiji ve Tonga mimarilerinden hatırlayacağımız üçüncü nesil GCN yani GCN 1.2 mimarisine yer veriliyor. Heterojen çalışma mimarisi ile birlikte toplamda 12’ye kadar çıkan işlem birimleri söz konusu.

Bristol Ridge ile gelen en önemli yeniliklerden bir tanesi DDR4 desteği. Carrizo APU ailesinde DDR3L/LPDDR3 desteği mevcutken, sadece entegre sistemlere yönelik Excavator tabanlı APU’larda DDR4 desteği bulunuyordu. Bu bakımdan, taşınabilir cihazlara DDR4 desteğini ilke getiren APU, Bristol Ridge oldu.

Yeni DDR4 bellek desteği ve optimize edilmiş Excavator çekirdekleri ile birlikte, Bristol Ridge ailesinde önemli performans artışları söz konusu. CineBench R15 testlerinde, Carrizo ailesine göre yüzde 10, Kaveri ailesine göre ise yüzde 50 performans artışlarından bahsediliyor.

DDR4 desteğinden sonuna kadar yararlanan GCN 1.2 grafik birimleri, elbette yeni APU’ların en önemli kozu haline geliyor. Daha iyi performans ve daha iyi enerji verimliliği sunan grafik birimleri 512’ye kadar Stream işlemcisi ve 8’e kadar da işlem birimi – CU barındırıyor. Frekans değerleri ise 900MHz’e kadar çıkıyor. Ayrıca otomatik ekran tazeleme, dinamik kenar ayarı, FreeSync, DirectX 12 gibi pek çok destek mevcut.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim