Anlık Bildirim

AMD Project Quantum geri dönüyor

Sessiz sedasız ortadan kaybolan AMD’nin iddialı Project Quantum projesi, gelişen yeni teknolojiler ışığında yeniden raftan iniyor ve bu kez daha da güçlü olabilir.

AMD’nin Radeon R9 ve Fury serisi ile birlikte sahneye çıkardığı Project Quantum bilgisayar sistemi, ilginç yapısı ile ilgi görmüştü. AMD’nin agresif bir politika izleyeceği sanılan proje, ne yazık ki aradan bir süre geçtikten sonra sessiz sedasız rafa kaldırıldı. Gelen bilgiler, projenin dönüşünün muhteşem olacağını gösteriyor.

Project Quantum

Project Quantum, ortadan bir silindir yapı ile bağlanan iki kasadan oluşuyordu. Alt kısımda donanım bileşenleri, üst kısımda ise soğutma çözümleri yer alıyordu. Çift Fiji XT çekirdekli bir ekran kartı yani şimdiki adıyla Radeon Pro Duo ile desteklenen sistem, o dönemin en güçlü kompakt sistemlerinden birisi olarak gösteriliyordu.

Projede Intel Devil Canyon işlemcisinin kullanılması, rakiplere avantaj sağlayacağı gerekçesiyle yatırımcıların tepkisini çekti. O dönemki FX işlemciler ise, performans konusunda darboğaz oluşturabilecek durumdaydı. Bu ve benzeri sıkıntılar, projeyi yarıda bıraktı.

Yeni Umutlar

Aradan bir yıla yakın bir süre geçti AMD’nin mimarileri konusunda önemli adımlar atıldı. Watt başına iki kata kadar performans artışı sağlayan yeni grafik mimarileri ve baştan tasarlanan iddialı Zen işlemci mimarisi, Project Quantum için yeniden umut doğurdu.

Firmaya yakın kaynaklardan gelen bilgilere göre, Project Quantum için yeni fırsatlar araştırılıyor. Zen tabanlı çok güçlü bir işlemcinin yanına HBM 2 bellek teknolojili Vega mimarisini temel alan bir ekran kartı ve TB/s seviyelerinde iç bağlantılar, ortaya performans canavarı sistemler çıkarabilir. Bunun olması için elbette 2017 yılını beklemek gerekecek.

AMD patronu Lisa Su da, yeni mimariler ile birlikte güçlü ürünler ortaya koymak istediklerini sıkça dile getiriyor. Project Quantum, gerekli üretici ortağı desteğini de aldığı takdirde, AMD için önemli bir gelir modeli daha oluşmuş olacak.  

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim